today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Ιταλία: Νέα κυβέρνηση με αναδιπλώσεις αλά ΣΥΡΙΖΑ

Η ile24ore δημοσίευσε τα σημεία του τελικού κειμένου συμφωνίας μεταξύ των δυο νικητών των Ιταλικών εκλογών, του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά. Στις 39 σελίδες του περιλαμβάνονται όλα τα θέματα, που τα 2 κόμματα είχαν προβάλει στην προεκλογική τους ατζέντα και τα οποία θα αποτελέσουν το κυβερνητικό τους πρόγραμμα. Εδώ παρουσιάζουμε κάποια αναλυτικά :

1. Συντάξεις

Παρεμβάσεις στον προηγούμενο νόμο με περικοπές για τις “χρυσές συντάξεις” άνω των 5.000 ευρώ, όχι γενικά, αλλά σε αυτές που δεν δικαιολογούνται από τις εισφορές που είχαν πληρωθεί. Μια μάλλον ασαφής εξαγγελία. Υπάρχουν κι άλλες προτεινόμενες παρεμβάσεις (με αρκετά υψηλότερο κόστος για τα ταμεία), που δεν ξεκαθαρίζεται πότε και πως θα γίνουν.

2. Φορολογία

Προτείνονται δυο κλίμακες flat tax 15% και 20% για τα φυσικά πρόσωπα και τον ΦΠΑ. Για τις εταιρείες προτείνεται φόρος 15%. Προτείνεται στους οικονομικά αδύναμους αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων φόρων με καταβολή του 10%. Δεν διασαφηνίζεται όμως, αν αυτό αφορά όλο το χρέος ή το κεφάλαιο, ούτε με ποια κριτήρια θα θεωρηθεί κάποιος ότι βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία.

3. Ελάχιστο εισόδημα

Η παροχή του αφορά όσους βρίσκονται κάτω του ορίου της φτώχειας και ανέργους. Σε περίπτωση απόρριψης δυο προτεινόμενων θέσεων απασχόλησης σε διάστημα τριών ετών, ο δικαιούχος χάνει το εγγυημένο εισόδημα.

4. Μετανάστευση

Είναι το θέμα στο οποίο τα δυο κόμματα δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Προτάσεις: ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων ανά περιφέρεια με την σύμφωνη γνώμη της. Στα τζαμιά να υπάρχει κεντρικό μητρώο των μουφτήδων και ιμάμηδων και να διαβάζουν το κοράνι στα… Ιταλικά! Αλλά, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σε αυτό. Τέλος τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών να παρακολουθούν ανελλιπώς το σχολείο και σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται, προβλέπεται η απέλαση ολόκληρης της οικογένειας. Ως προς την αντιμετώπιση προσφύγων συμφωνούν τελικά να τηρηθούν τα συμφωνημένα στην ΕΕ(!).

5. Εμβολιασμός

Περίπου τα ίδια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εδώ: σε περίπτωση άρνησης του εμβολιασμού του παιδιού να βρεθεί μια νέα ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος στην εκπαίδευση και της πρόσβασης στη δημόσια υγεία. Έως σήμερα στην Ιταλία τα μη εμβολιασμένα παιδιά αποκλείονται από βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία και υπάρχουν κυρώσεις για τους γονείς στα δημοτικά.

6. Σύγκρουση συμφερόντων

Υπάρχει μια κατεύθυνση να εξεταστούν με άλλη έννοια τα κωλύματα αποδοχής δημόσιας θέσης και η σύγκρουση συμφερόντων να επεκταθεί πέραν των οικονομικών στοιχείων. Το κείμενο είναι ιδεολογικά συγκεχυμένο τόσο ως προς την στόχευση όσο και ως προς τις προϋποθέσεις.

7. Χρέος

Εδώ εντοπίζεται η πρώτη κωλοτούμπα: δεν υπάρχει πια η απαίτηση να διαγραφεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρέος 250 δισεκ. ευρώ. Αντίθετα, συμφώνησαν να προτείνουν στην ΕΕ (!) να αποδεχθεί ότι για όλα τα κράτη μέλη που θέλουν να συμμετάσχουν στο QE (ποσοτική χαλάρωση) να μην υπολογίζεται το χρέος τους σε αναλογία με το ΑΕΠ. Ως προς την αντιμετώπιση του μέλλοντος; Ανάπτυξη, αύξηση εισοδημάτων και ένα πολυετές πρόγραμμα που θα έχει και περικοπές και συμμάζεμα δαπανών τελικά.

8. Η Ρωσία θεωρείται στρατηγικός εταίρος και δεσμεύονται για άμεση άρση των κυρώσεων. Δεν αμφισβητείται η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και η συμμαχία με τις ΗΠΑ.

9. Δημιουργία μιας επιτροπής συμβιβασμού σε περίπτωση διαφωνιών των δυο κομμάτων στην κυβέρνηση

10. Δικαιοσύνη

Πιο φθηνή πρόσβαση του πολίτη σε αυτήν, πρόγραμμα ίδρυσης νέων φυλακών, απέλαση αλλοδαπών κρατουμένων, ώστε να εκτίσουν τις ποινές τους στις χώρες τους και καθορισμός φυλακών για βαρυποινίτες.

11. Καταλήψεις χώρων

Στην Ιταλία υπάρχουν 48.000 καταλήψεις οι περισσότερες σε δημόσια κτίρια. Αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποφασιστικά.

12. Ρομά

Κλείσιμο των παράνομων καταυλισμών τους, υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών στα σχολεία και αφαίρεση της κηδεμονίας του παιδιού από τους γονείς, αν δεν συμμορφώνονται.

13. Ε.Ε.

Στόχος η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιστρέψει στην προ-Μάαστριχτ εποχή, να αναθεωρηθούν οι συνθήκες, να βελτιωθεί η κοινή αγορά και να συζητηθεί εκ νέου η συνεισφορά της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Γενικολογίες ως διατυπώσεις, χωρίς χρονοδιάγραμμα ή συγκεκριμένες ενέργειες από τη νέα κυβέρνηση.

14. Εκπαίδευση

Να βελτιωθεί η ποιότητά της με αμφισβήτηση του ενός μοντέλου και την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των δασκάλων. Πάλι γενικόλογες αρχές.

Πριν καν υπογραφεί το τελικό κείμενο προς έγκριση, η μελλοντική κυβέρνηση της Ιταλίας έχει κάνει μια μεταστροφή στις προεκλογικές εξαγγελίες. Σε ορισμένα σημεία τηρείται μια ρητορική, αλλά στην ουσία της πολιτικής της συμφωνίας των δυο κομμάτων επαναλαμβάνεται η ιστορία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην Ελλάδα: τακτική υποχώρηση, ώστε να μην μπει η Ιταλική οικονομία σε περιπέτειες και επιλεκτικές βελτιώσεις σε τομείς κυβερνητικής πολιτικής, που όμως (πχ στην μετανάστευση) δεν θα θίγουν ούτε τα συμφωνημένα στην ΕΕ, ούτε διεθνείς δεσμεύσεις από συμβάσεις. Άρα και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και η συνθήκη του Δουβλίνου θεωρούνται απαραίτητα. Μένει να τα δούμε όλα αυτά στην πράξη, όταν σχηματιστεί και ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Sourceile24ore

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ