today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Απόλυτο αφεντικό ο ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ

*Σταύρος Γεωργακόπουλος

Ήταν ανώτερος! Σε κάθε πλευρά και γωνία του αγωνιστικού χώρου! Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το κύπελλο, το δεύτερο στη σειρά, με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Οποιαδήποτε άλλη έκβαση του τελικού θα έκρυβε συσσωρευμένη αδικία.

Από το σφύριγμα της έναρξης έως τη λήξη, ο “δικέφαλος” του Βορρά έδειχνε καλύτερος και περισσότερο διψασμένος από εκείνον του Νότου. Ίσως επειδή είχαν μεγαλύτερο κίνητρο από τους “κιτρινόμαυρους”. Είναι η μία προσέγγιση για τη διαφορά των δύο ομάδων στον τελικό. Από μόνη της, όμως, δεν αρκεί για να εξηγήσει όσα συνέβησαν στο ΟΑΚΑ.

Ο ΠΑΟΚ είχε σχέδιο. Προετοιμάστηκε καλύτερα. Και ο θρίαμβός του πιστώνεται στον Ρασβάν Λουτσέσκου! Μόνο εύκολη δεν είναι η επιχείρηση να συγκεντρωθούν οι παίκτες στον στόχο όταν αισθάνονται αδικημένοι. Υπάρχει ο κίνδυνος του αποπροσανατολισμού, μα κυρίως του εκνευρισμού. Ο Ρουμάνος, όμως, έκανε εκπληκτική δουλειά. Η προσήλωση των ποδοσφαιριστών του στο τρόπαιο, η αυτοπεποίθησή τους, η ηρεμία τους μέσα στο χορτάρι δεν μπορεί παρά να οφείλεται στον Λουτσέσκου.

Εδώ και 38 χρόνια έχω δει 10άδες ματς του ΠΑΟΚ στην Αθήνα. Κόντρα σε κάθε αντίπαλο και με διαφορετικές συνθήκες κάθε φορά. Κόντρα στην ΑΕΚ η ομάδα της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την πιο λαμπερή, την πλέον εκτυφλωτική εμφάνισή της. Λες και ήθελε να επισκιάσει ακόμα και τους προβολείς της Eurovision.

Να ψάξει κάποιος να βρει τον κορυφαίο σε αυτή την προσπάθεια, προφανώς και θα αποτελούσε ιεροσυλία, διότι ο ΠΑΟΚ ήταν όλος μία καλοκουρδισμένη ομάδα. Δικαίως αναδείχθηκε MVP ο Αντρέ Βιεϊρίνια. Του το χρωστούσε και ο Θεός του ποδοσφαίρου όταν πρόταξε τα στήθια του στο ντέρμπι των δύο ομάδων στην Τούμπα με στόχο να αποτρέψει τα χειρότερα. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε, αλλά πήρε στο ΟΑΚΑ τη ρεβάνς. Από το δικό του πόδι νικήθηκε ο Βασίλης Μπάρκας, ο οποίος έπαιζε έως εκείνη την ώρα μόνος του την αρμάδα του Λουτσέσκου. Ή σχεδόν μόνος του, διότι είχε τη συμπαράσταση ενός εξαιρετικού Σέρχιο Αραούχο. Μόνο το γκολ έλειψε από τον Αργεντινό που ταλαιπώρησε κάθε παίκτη που τον πλησίαζε. Αλλά φαίνεται ότι δεν του ταιριάζει ο ΠΑΟΚ διότι μόνο πίκρες γεύεται απέναντί του.

Για να φτάσει η ομάδα της Θεσσαλονίκης στον θρίαμβο, όμως, χρειάστηκε βοήθεια και από την ΑΕΚ. Από τον Μανόλο Χιμένεθ και τον Όγκνιεν Βράνιες. Ο Ισπανός πλήρωσε τις εμμονές του. Είναι νόμος στο ποδόσφαιρο να μην μπαίνει βασικός ένας παίκτης χωρίς ρυθμό και προερχόμενος από τόσο σοβαρό τραυματισμό. Ειδικά εάν οι αντίπαλοί του παίζουν με το μαχαίρι στο στόμα. Χαράμισε, όμως, ο Χιμένεθ τον Πέτρο Μάνταλο. Όπως χαράμισε και τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο. Άλλος άγραφος νόμος: παίκτη με ρυθμό δεν τον αφήνεις στον πάγκο για εξωαγωνιστικούς λόγους.

Όσο για τον Βόσνιο, στα λόγια και το οπαδιλίκι αποδεικνύεται πρωταγωνιστής. Με το μυαλό που κουβαλάει, όμως, όλοι καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο αποτελεί η ΑΕΚ τον κορυφαίο σταθμό της καριέρας του.

Δεν ξέρω αν συμπεριφέρθηκε ο Βράνιες πιο ανεγκέφαλα απ’ όλους εκείνους που πηγαίνουν στο γήπεδο για να τσακωθούν, να κάψουν, να προκαλέσουν φθορές. Στην ίδια εξίσωση θα μπορούσα να βάλω και ορισμένους άνδρες των ΜΑΤ που έκαναν αλόγιστη χρήση δακρυγόνων και χημικών με συνέπεια να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Κυρίως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά που νομίζω ότι θα ακούν για γήπεδο και θα φεύγουν με σπριντ.

Ο Χιμένεθ και η ΕΛ. ΑΣ. απέτυχαν στα σχέδιά τους για τον τελικό. Ο Ισπανός έχασε το τρόπαιο, οι αστυνομικοί τον μπούσουλα. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Αν και κάποιους άνδρες των ΜΑΤ τους ενδιέφερε εάν άρεσε στους οπαδούς της ΑΕΚ το γκολ του Βιεϊρίνια, αν πόνεσαν και πόσο. Α, και σε ποιο μέσο εργάζεται ο υποφαινόμενος επειδή τον είδαν να μαζεύει μπροστά από οικογένειες στο πάρκινγκ του ΟΑΚΑ ένα χημικό. Το κράτησα στη συλλογή μου. «Δημοσιογράφος είσαι; Από ποιο κανάλι;», ήταν το νταμπλ των ερωτήσεων. «Δεν γράφει η διαπίστευσή μου;», απάντησα με ερώτηση. «Media, λέει», μου αποκρίθηκε ο επικεφαλής μίας διμοιρίας μπροστά στο κλειστό του μπάσκετ. «Εκεί δουλεύω», του είπα. «Εντάξει, κατάλαβα», ήταν η φράση που ολοκλήρωσε τον διάλογο και την παρουσία μου στο ΟΑΚΑ. Εκεί που ο ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία και έδειξε πώς μπορεί να χτίσει για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον. Όσο για την ΑΕΚ, απλά πρέπει να καταλάβουν πώς τα κοκόρια δεν γεννούν κάθε μέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ