today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

VineSOS-SOS

Τη δυνατότητα και την ευκαιρία σε Έλληνες και Βούλγαρους οινοποιούς, αλλά και καλλιεργητές, να διαθέσουν στην παγκόσμια αγορά κρασιά μοναδικής γεύσης και αρώματος, από παραδοσιακές ποικιλίες που απειλούνται από μείωση, ή και από εξαφάνιση, ως αποτέλεσμα της έλευσης και υιοθέτησης νέων ποικιλιών, φιλοδοξεί να δώσει το έργο “VineSOS – SOS”.
Πρόκειται για 27 καταγεγραμμένες ποικιλίες – 11 εκ των οποίων ελληνικές και στις οποίες δεν αποκλείεται να προστεθούν και νέες -, που εντοπίζονται σε περιοχές, στα σύνορα των δυο χωρών, και ιδιαίτερα σε εκείνες που βρίσκονται μέσα στα όρια του δικτύου Natura 2000. Αυτές οι ποικιλίες, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη τύπου, επιδεικνύουν εξαιρετική προσαρμογή στο μικρο- περιβάλλον και παρά το γεγονός ότι δεν καλλιεργούνται συστηματικά, με αποτέλεσμα να απειλούνται από μείωση ή και εξαφάνιση, έχουν καταφέρει να δείξουν αξιοσημείωτη αντοχή και ανθεκτικότητα.
Ο καθηγητής, Σταμάτης Αγγελόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι η διατήρηση της αμπέλου είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αναφερόμενος στις ποικιλίες, υπογράμμισε, ότι το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαφανιστούν. Μάλιστα, επισήμανε ότι η διάσωση και καλλιέργειά τους, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό “όπλο” στα χέρια των οινοποιοών και καλλιεργητών, η συμμαχία των οποίων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κρασιών μοναδικών πλεονεκτημάτων Επίσης, ο κ. Αγγελόπουλος, έκανε γνωστό, ότι, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, προβλέπεται και η εκπαίδευση των παραγωγών Ελλήνων και Βούλγαρων.
Η διευθύντρια εφαρμογών του ΤΕΙ, Αναστασία Γιαννακούλα,επισήμανε θα ληφθούν δείγματα dna από τις ποικιλίες, έτσι ώστε να γίνει σαφές πως αυτές μπορούν και διατηρούνται χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα και να συνεχίσουν έτσι να καλλιεργούνται και μελλοντικά, υπογραμμίζοντας ότι έδειξαν ανθεκτικότητα, παρά την αλλαγή της βιοποικιλότητας του περιβάλλοντος και των νέων καλλιεργητικών πρακτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ