today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Βιώσιμη ανάπτυξη και αγροδιατροφικός τομέας

Ο ρόλος της Περιφέρειας στο εγχείρημα της βιώσιμης ανάπτυξης βρέθηκε στο επίκεντρο του διήμερου συνεδρίου που οργανώνει στο Λουτράκι ο Economist, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, κατατέθηκαν προτάσεις για την αύξηση της απασχόλησης και παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες χρηματοδότησης που υλοποιούνται στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο σύμβουλος έκδοσης του Economist και πρόεδρος του συνεδρίου Τζον Άντριους (John Andrews), τόνισε ότι «οι σχέσεις περιφέρειας και κέντρου είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για αυτό και η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει πάνω σε αυτό».

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Περιφερειών και Πόλεων του ΟΟΣΑ Lamia Kamal-Chaoui, παρουσίασε στρατηγικές για την αύξηση της απασχόλησης στις περιφέρειες και αναφέρθηκε «στην ανάγκη αποφυγής αντικινήτρων για τις επιχειρήσεις σε εμπορεύσιμους τομείς» υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα «τη σημασία προώθησης εμπορικών δραστηριοτήτων με όχημα πρακτικές όπως τα clusters».

Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της ενθάρρυνσης των περιφερειών στον ανταγωνισμό, με βάση τα πλεονεκτήματα σε τοπικό επίπεδο.

Ο επικεφαλής σύμβουλος της γενικής διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρόναλντ Χαλ (Ronald Hall), είπε ότι «η Κομισιόν εργάζεται με τις Περιφέρειες σε στοχευμένες περιφερειακές και τοπικές επενδυτικές ανάγκες, κενά δεξιοτήτων και ρυθμιστικά εμπόδια», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για ανάπτυξη στρατηγικών «έξυπνης» εξειδίκευσης.

Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τον Ronald Hall, «είναι να εντοπίσουν οι Περιφέρειες τον τρόπο με τον οποίο θα κινητοποιήσουν αλυσίδες αξίας και θα ενισχύσουν ιδιωτικές επενδύσεις». Επίσης, στάθηκε στην ενθάρρυνση της καινοτομίας υψηλής τεχνολογίας, αλλά και της ευρείας καινοτομίας σε παραδοσιακούς τομείς.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, είπε ότι «οι εντοπισμένοι τομείς προς υποστήριξη από την ευρωπαϊκή πολιτική είναι μεταξύ άλλων ο , η υγεία και τα φαρμακευτικά, η ενέργεια, το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη, οι μεταφορές, οι κατασκευές, ο τουρισμός, καθώς και ο πολιτισμός».

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Hubert Cottogni, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας EquiFund στην Ελλάδα.

Όπως είπε, «εννέα venture capital και ιδιωτικά equity funds, ύψους 400 εκατομμύρια ευρώ, έχουν κινητοποιηθεί στο πλαίσιο της συνέργειας του European Investment Fund και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με όχημα start-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης, είπε ότι κατανέμονται ως εξής: «Τέσσερις στο πεδίο της καινοτομίας, δύο στο αρχικό στάδιο επιχειρηματικότητας και τρεις στο παράθυρο ανάπτυξη».

Ακόμη αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι «με τις κατάλληλες συνέργειες το συνολικό ποσοστό θα μπορούσε να ανέλθει στο συνολικό ποσό των 500 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα».

Στις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικών, Πολιτικής και Διακυβέρνησης Bojan Markovic. Όπως τόνισε «η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της καινοτομίας είναι αυτή που μπορεί να ωθήσει την ανάπτυξη στις Περιφέρειες της Ελλάδας και γενικώς της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, είπε ότι «οι τράπεζες βασίζονται κυρίως στο ιστορικό πίστωσης, αλλά αυτό δεν ευνοεί τις καινοτόμους επιχειρήσεις, ενώ τα άυλα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι εύκολο να μετατραπούν σε εγγυητικά μέσα».

«Γι’ αυτό θα πρέπει» συνέχισε «να καταβληθεί προσπάθεια για προώθηση και άλλων χρηματοδοτικών μέσων, όπως είναι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, ενώ θα πρέπει να αναπτυχθεί επίσης η χρηματοδότηση έργου».

Ακόμη είπε ότι «ο ρόλος των ευρωπαϊκών ταμείων θα συνεχίσει να είναι σημαντικός για μεγάλο χρονικό διάστημα» ενώ έδωσε έμφαση σε σχετικά με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων του EBRD σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

Στο συνέδριο μίλησε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας John Bruton, ο οποίος παρέθεσε εννέα παράγοντες ως καθοριστικούς για την αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης και στο πλαίσιο αυτό στάθηκε «στην ηλικιακή διάρθρωση, στο εκπαιδευτικό επίπεδο του ενεργού πληθυσμού, στη δυνατότητα ενσωμάτωσης τεχνολογίας, καθώς και στις προκλήσεις για τη μελλοντική στρατηγική εμπορικής πολιτικής».

Επίσης, αναφέρθηκε «σε πιέσεις που ασκεί το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ επεκτάθηκε στην ανάγκη μεταφοράς πόρων και δυνάμεων σε τομείς υψηλής παραγωγικότητας.

«Η μεταρρύθμιση είναι η λέξη – κλειδί για να αναπτυχθούν οι οικονομίες και να επιβιώσει η Ευρωζώνη» τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ακόμη, μίλησε για «ευρωπαϊκή “ενισχυμένη” εποπτεία μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να παραμείνει δημοσιονομικά συνετή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ