today-is-a-good-day
15.9 C
Athens

Η ελληνική βιομηχανία ανεβάζει ταχύτητα

Η διαμόρφωση μίας εικόνας σταδιακής ανάκαμψης της ελληνικής βιομηχανίας προκύπτει από τους δείκτες συγκυρίας, όπως η βιομηχανική παραγωγή και οι δείκτες εμπιστοσύνης, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.

Η νέα μελέτη που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας εστιάζει στον εντοπισμό των κινητήριων δυνάμεων που τροφοδοτούν αυτήν την τάση και στην εκτίμηση της μελλοντικής δυναμικής τους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης είναι ότι οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν ήδη εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο ανόδου, με τις αυξητικές τάσεις στον βαθμό χρήσης του παραγωγικού δυναμικού να οδηγούν σε άνοδο των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό.

Η ισχυροποίηση των δεικτών της ελληνικής βιομηχανίας αποτυπώνει τις βελτιούμενες συνθήκες ζήτησης για τα ελληνικά προϊόντα (αύξηση κύκλου εργασιών κατά 3,4% το 2017 από 0,2% το 2016), κυρίως στις αγορές του εξωτερικού (7% το 2017 από 1,5% το 2016). Ως συνέπεια, η αύξηση της ζήτησης οδήγησε σε άνοδο του ποσοστού χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητας της ελληνικής βιομηχανίας (capacity utilization) στο 68% το 2017 από το χαμηλό του 64% το 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ