today-is-a-good-day
19 C
Athens

Εκτός η Γιάννα – Με την φωτιά της η Ελένη… καίει την ΕΡΤ | Εurovision 2018 

*Γράφει η Άστρη Μαυρέα

Δυσάρεστα εξελίχθηκε για την Ελληνική συμμετοχή στην Eurovision  ο 1ος ημιτελικός, καθώς η χώρα μας δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού παρόλο που τα προγνωστικά και οι στοιχηματικές εταιρίες τις προηγούμενες εβδομάδες μας τοποθετούσαν σίγουρα στον τελικό και μάλιστα εντός δεκάδας. 

Το τραγούδι «Όνειρό μου», έγραψαν οι: Γιάννα Τερζή, Άρης Καλημέρης, Δημήτρης Σταματίου και Μιχάλης Παπαθανασίου.

Τι έφταιξε; 

Η φτωχή πλην τίμια συμμετοχή μας με την μπλε ανοιχτή παλάμη (?) και την αρχαιοελληνική παρουσία της πρωταγωνίστριας μας δεν κατάφερε να κερδίσει το χειροκρότημα του κοινού και εν τέλει ούτε και την ψήφο του. Ήταν σίγουρα αξιοπρεπής και… ντυμένη κι αυτό οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε! Κρίμα όμως ένα τόσο ονειρικό τραγούδι και μια τόσο αξιοπρεπής ερμηνεία να συνοδεύεται από μια τόσο αδιάφορη σκηνική παρουσία.

 Mόνιμο πρόβλημα των Ελληνικών συμμετοχών τα τελευταία χρόνια.

“Δεν λειτούργησε κανένα εφέ” έλεγε η ελληνική αποστολή. Μεγάλη σιγουριά θα πω εγώ και θα πρότεινα την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να τιμήσουμε τους αρχαίους ημών προγόνους να βάλουμε στη σκηνή έστω δύο Κούρους για αλλαγή!

Tι συμβαίνει όταν μια χώρα που συμμετέχει αποκλείεται; Πόσα χρήματα από την διαφημιστική πίτα χάνει η κρατική τηλεόραση; Οι ιθύνοντες ενδιαφέρονται ή αρκούνται στις εσωτερικές εισπράξεις;

 Γιατί συμμετέχουμε; Θέλουμε; Πρέπει; Μας το επιβάλλει κάποια αόρατη δύναμη; Φταίει η κρατική τηλεόραση; 

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή έγιναν γνωστά και τα ποσά που σπατάλησε αυτή τη χρονιά η κρατική τηλεόραση για τον διαγωνισμό τραγουδιού.  Η ΕΡΤ, όπως είναι γνωστό, θα μεταδώσει απευθείας τους δύο ημιτελικούς όπως και κάθε χρόνο, αλλά και τον τελικό της Eurovision το Σάββατο στις 12 Μαΐου. Επίσης πραγματοποιήθηκε μία εκπομπή για την παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής και δύο εκπομπές για την παρουσίαση των 43 υποψηφίων τραγουδιών με το κόστος της κρατικής τηλεόρασης να αγγίζει τα 183.470 ευρώ.

Όχι δεν θα μεμψιμοιρήσω όπως συνηθίζεται στο συγκεκριμένο μουσικό θεσμό… σύντομα και με αφορμή την σημερινή βραδιά όμως θα επανέλθω με στατιστικά και αναλύσεις για το τι χάνει και το τι κερδίζει μια χώρα και ένα κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο από έναν διαγωνισμό τέτοιου βεληνεκούς.

Η Κύπρος, με την Ελένη Φουρέιρα και το τραγούδι «Fuego» σε σύνθεση του Άλεξ Παπακωνσταντίνου, κατάφερε όπως ήταν αναμενόμενο να αποσπάσει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου, ενώ πολλοί στοιχηματίζουν ήδη στη νίκη της. Η Κυπριακή συμμετοχή έβαλε κυριολεκτικά φωτιά στο Altice Αrena στην Λισαβόνα. Να σημειώσουμε πως η Ελένη Φουρέιρα έχει πολλές φορές στο παρελθόν εκφράσει τη θέληση της να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό, αλλά η ΕΡΤ την απέρριπτε. 

 Η Ελλάδα εμφανίστηκε στη 14η θέση και η Κύπρος στην 19η, τελευταία μεταξύ των αποψινών διαγωνιζόμενων. 

Το αποτέλεσμα της βραδιάς κρίθηκε από το televoting και τις ψήφους των επιτροπών, σε ποσοστό 50-50, ενώ οι χώρες που προκρίθηκαν ανακοινώθηκαν με τυχαία σειρά και όχι με βάση τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν.

Στον τελικό προκρίθηκαν οι: Αυστρία, Εσθονία, Κύπρος, Λιθουανία, Ισραήλ, Τσεχία, Βουλγαρία, Αλβανία, Φινλανδία και Ιρλανδία.

Ο 1ος ημιτελικός της φετινής Eurovision θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί και ως άνευρος και εντελώς άρρυθμος μιας και για ακόμα μια χρονιά οι μπαλάντες κυριάρχησαν! Αν εξαιρέσει κανείς την Κυπριακή και την Ισραηλινή συμμετοχή κανένα άλλο τραγούδι δεν φαίνεται να συγκίνησε ούτε τους παρευρισκόμενους, ούτε τους διαδικτυακούς και τηλεοπτικούς fans του θεσμού! Αρκετά θετικά – κυρίως λόγω εμφάνισης- σχολιάστηκε και η συμμετοχή της Κροατίας, η οποία όμως δεν κατάφερε να περάσει στην επόμενη φάση!

Στον τελικό της 12ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες -οι είκοσι από τους δύο ημιτελικούς, δέκα από κάθε βραδιά -, οι «Big Five» και η διοργανώτρια Πορτογαλία. Στον σχολιασμό και την παρουσίαση του δεύτερου ημιτελικού και του τελικού θα είναι ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος και η Δάφνη Σκαλιώνη. Τη μεγάλη βραδιά του τελικού, η Ολύνα Ξενοπούλου θα ανακοινώσει τη βαθμολογία που θα δώσει η Ελλάδα.

Είχε παλιόκαιρο την μέρα που μας ψήφισαν, πως θες εσύ για καλοκαίρια να μιλάμε;

Καλή επιτυχία στην Κύπρο μας!

YΓ. Η φετινή μας συμμετοχή αντικειμενικά ήταν ότι καλύτερο έχουμε στείλει την τελευταία δεκαετία μουσικά και φωνητικά σ΄αυτόν τον θεσμό. Το γιατί δεν προκρίθηκε ξανά η χώρα μας καλό θα ήταν να προβληματίσει ανάλογα τους “ιθύνοντες”. 

ΥΓ2.  Αυτό που όταν κάτι δεν πηγαίνει όπως θα έπρεπε ανακαλύπτουμε θεωρίες συνωμοσίας να το κοιτάξουμε πάντως!

*Η Άστρη Μαυρέα είναι δημοσιογράφος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ