today-is-a-good-day
20 C
Athens

Κλασικός μπακλαβάς

Πλούσιος, τραγανός και βουτυρένιος, ο μπακλαβάς είναι από τα πιο κλασικά και αγαπημένα σιροπιαστά.
Μερίδες:για 1 ταψί 30εκ Χρόνος προετοιμασίας:15′ Χρόνος μαγειρέματος:4:0′ Έτοιμο σε:4:15′ Χρόνος αναμονής:2 ώρες

Υλικά

30 φύλλα κρούστας
300γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
Για τη γέμιση

600γρ. καρύδια θρυμματισμένα
100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
Για το σιρόπι

500ml νερό
850γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200γρ. γλυκόζη
½ λεμόνι

Διαδικασία

Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μεσαία θερμοκρασία. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.

Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα υλικά της γέμισης.

Στη συνέχεια, σε βουτυρωμένο ταψί τοποθετείτε πέντε φύλλα μπακλαβά, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.

Απλώνετε γέμιση σε όλη την επιφάνεια και σκεπάζετε με 7-8 φύλλα ακόμα. Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία άλλη μία φορά.

Βουτυρώνετε και απλώνετε άλλη μια στρώση γέμισης και σκεπάζετε με άλλα πέντε φύλλα, τα οποία βουτυρώνετε πολύ καλά.

Αφήνετε τον μπακλαβά στην συντήρηση για περίπου 2 ώρες προκειμένου να σταθεροποιηθεί το βούτυρο και να κοπεί ευκολότερα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140 βαθμούς. Κόβετε τα κομμάτια, βουτυρώνετε πάλι και ραντίζετε με λίγο νερό. Ψήνετε τον μπακλαβά στο φούρνο στους 140° για περίπου 4 ώρες.

Αφού ψηθεί τον σιροπιάζετε αμέσως με κρύο σιρόπι και τον αφήνετε να κρυώσει. Υπάρχει περίπτωση να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλο το σιρόπι, εξαρτάται από το ψήσιμο και το φύλλο που έχετε χρησιμοποιήσει.

Tips

Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε καθώς και τον φούρνο.

Εάν επιθυμείτε συντομότερο χρόνο ψησίματος, μπορείτε να τον ψήσετε στους 170° για περίπου 1 ώρα.

Ο λόγος που πρέπει να ψήνεται ο μπακλαβάς σε χαμηλή θερμοκρασία είναι για καβουρδιστεί ο ξηρός καρπός σωστά χωρίς να χάσει την γεύση του και τα φύλλα να παραμείνουν τραγανά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε ο μπακλαβάς να γίνει πιο ελαφρύς γευστικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο γάλακτος με αγελαδινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ