today-is-a-good-day
13.2 C
Athens

Πινελιές τέχνης από πρόσφυγες του Κονγκό

Μια μικρή, καλλιτεχνική κοινότητα, με πρόσφυγες από το Κονγκό, έχει δημιουργηθεί στο δήμο Βόλβης, όπου φιλοξενούνται περίπου 100 άτομα από την αφρικανική χώρα, τα οποία “συστήθηκαν” για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο το απόγευμα, στην 15η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου.
Οι γαλλόφωνοι πρόσφυγες καλλιτέχνες, με αφορμή το γεγονός ότι στη φετινή διοργάνωση είναι τιμώμενες οι χώρες της Γαλλοφωνίας, απήγγειλαν ποιήματά τους, τραγούδησαν και συμμετείχαν σε μια περφόμανς ζωγραφικής. Εμπνευσμένα από την προσφυγιά, την αγάπη, την οικογένεια ήταν τα ποιήματά τους, η ζωγραφική γεμάτη από τα έντονα χρώματα της πατρίδας τους και γκόσπελ η αγαπημένη τους μουσική. Όλοι ονειρεύονται να μείνουν στην Ελλάδα και να μπορέσουν να κάνουν το πάθος τους δουλειά, να μπορούν να ζήσουν από την τέχνη τους, να μάθουν ελληνικά και να καταφέρουν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.
Οπως ο 24χρονος Ρίτσαρντ ο οποίος έχει σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Κονγκό, είναι ζωγράφος και είχε το δικό του ατελιέ, συμμετέχοντας σε εκθέσεις στη χώρα του αλλά και στη Γαλλία. Στην Έκθεση Βιβλίου έκανε μια μικρή επίδειξη της τέχνης του ζωγραφίζοντας ζωντανά και τραγουδώντας με την μπάντα που έχουν δημιουργήσει με συμπατριώτες του. Στην Έκθεση Βιβλίου ζωγράφισε και ο Σάμυ ο οποίος ξεκίνησε να ζωγραφίζει στην Ελλάδα ενώ στο Κονγκό σπούδασε και εργάστηκε ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων.
“Θέλω πολύ η ζωγραφική να είναι η κύρια απασχόλησή μου. Επιπλέον, θα ήθελα να μάθω καλά την ελληνική γλώσσα παρακολουθώντας μαθήματα στο πανεπιστήμιο” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ρίτσαρντ, ο οποίος τον τελευταίο καιρό φιλοξενείται σε ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη μετά από μια μακρά παραμονή στη Βόλβη όπου και δημιούργησε, τον Δεκέμβριο του 2017, μια μπάντα που παίζει γκόσπελ και ρούμπα! Στην πενταμελή μπάντα από το Κογκό ανήκει και ο Μόρια, ο οποίος είναι τραγουδιστής και μουσικός, γράφει τα δικά του τραγούδια και παίζει κιθάρα.
Το τραγούδι στο Κονγκό είναι όπως το ποδόσφαιρο στη Βραζιλία!
Πειραχτήρι και πάντα δημιουργικός με την μουσική, ο Μόρια δεν σταματά να αστειεύεται και να λέει ότι επιθυμεί να ζήσει στην Ελλάδα και γίνει σπουδαίος τραγουδιστής. “Το τραγούδι στο Κογκό είναι όπως το ποδόσφαιρο στη Βραζιλία!” λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει το τραγούδι κουνώντας τα μακριά, ράστα μαλλιά του.
Στην μικρή αφρικανική κοινότητα που έχει δημιουργηθεί στη Βόλβη, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση SolidarityNow έχει αναλάβει να κάνει μαθήματα γαλλικών και να λειτουργεί μαζί με την UNICEF έναν χώρο για γυναίκες και παιδιά, το Κέντρο Υποστήριξης παιδιού και οικογένειας, που χρηματοδοτείται από την European Commission- Civil protection & Humanitarian Aid Operations- ECHO.
“Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εκεί είναι η απομόνωση καθώς είναι μακριά από τη Θεσσαλονίκη και η μετάβαση με λεωφορείο είναι χρονοβόρα και φυσικά, κοστίζει. Θέλουν όμως να μείνουν στην Ελλάδα και αγωνιούν να βρουν δουλειά” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος της οργάνωσης SolidarityNow Charlotte Berquin.
Σημειώνεται ότι η Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ με χρηματοδότηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες διαχειρίζεται τη Δομή φιλοξενίας της Βόλβης μέσω του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Τεχνολογίας & Ανθρώπινων Πόρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ