today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η έκρηξη του δρομικού κινήματος στην Ελλάδα

  • Του Νίκου Αρμένη

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια βιώνουμε την έκρηξη του δρομικού κινήματος που έζησαν πριν 30-40 χρόνια στην Αμερική.

Στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά μεγάλος ο αριθμός των παχύσαρκων και εξίσου μεγάλος ο αριθμός των αθλούμενων. Ειδικά των δρομέων είναι εντυπωσιακά μεγάλος.

Πρόκειται για την αντίφαση μιας κοινωνίας που αποδεικνύει σε όλα της πόσο φιλελεύθερη είναι.

Στη δική μας περίπτωση, το τρέξιμο μπήκα δυναμικά στη ζωή των Ελλήνων ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 εκείνου που έτρεχαν, σχεδόν θεωρούνται «τρελοί» για την ελληνική κοινωνία.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 μας έβαλαν την ιδέα να αλλάξουμε μυαλά. Έκτοτε χρόνο με το χρόνο οι συμμετοχές στην κλασική διαδρομή του μαραθωνίου της Αθήνας αυξάνονταν.

Μέχρι που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Το 2010 ήταν επετειακή χρονιά καθώς συμπληρώθηκαν 2500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα. Εκείνη τη χρονιά έτρεξαν σε όλες τις αποστάσεις (μαραθώνιος, 5 και 10 χλμ) 20.000 δρομείς.

Πριν μερικούς μήνες, στον 35ο Μαραθώνιο της Αθήνας τον Αυθεντικό τον περασμένο Νοέμβρη, οι συμμετοχές συνολικά έφτασαν τις 53.000 και στη διαδρομή των 42,195 μ έτρεξαν 18.500 δρομείς!

Το 2010 διοργανΩνονταν στην ΕλλΑδα το πολΥ 50 αγώνες σε όλη τη χρονιΑ. ΠλΕον γίνονται περΙπου 500 αγΩνες δρΟμου το χρΟνο!

Μιλάμε αλήθεια για έκρηξη του δρομικού κινήματος!

Κάποιοι μιλούν για μόδα που θα περάσει, άλλοι βλέπουν να παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις τα επόμενα χρόνια και άλλοι λένε ότι όλο αυτό θα ξεφουσκώσει μεν αλλά και πάλι θα είναι εξαιρετικά σημαντικός ο αριθμός των Ελλήνων που θα ασχολούνται με το τρέξιμο και τους αγώνες δρόμου.

Έχοντας ως παράδειγμα τι συνέβη στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι το τρέξιμο δεν θα περάσει σαν γρίπη από τις ζωές των νεοελλήνων.

Πιο πιθανό φαίνεται το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί περαιτέρω τα αμέσως επόμενα χρόνια, ειδικά αν όντως αισθανθούμε κάπως ότι περνάμε σε μία νέα εποχή ως χώρα, σε μια περίοδο που η οικονομία μας θα δείχνει πραγματικά σημάδια ανάκαμψης.

Το σίγουρο είναι ότι τρέχοντας μπορεί ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα τις όποιες δυσκολίες του αλλά αυτό ας είναι θέμα ενός επόμενου άρθρου.

*Ο Νίκος Αρμένης εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης στον τηλεοπτικό σταθμό Star και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ