21.6 C
Athens

The Lancet: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα κυριαρχούν στη διατροφή και αυξάνουν τους κινδύνους υγείας

Μια νέα σειρά τριών άρθρων στο ιατρικό περιοδικό The Lancet προειδοποιεί για τις σοβαρές επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) στη δημόσια υγεία, επισημαίνοντας ότι η κατανάλωσή τους αυξάνεται διεθνώς και υποκαθιστά τα φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα UPFs, που παράγονται από φθηνά βιομηχανικά συστατικά και περιέχουν πληθώρα προσθέτων, συνδέονται – σύμφωνα με το πρώτο άρθρο – με χαμηλότερη ποιότητα διατροφής και αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή τους στη συνολική διατροφή έχει αυξηθεί θεαματικά σε πολλές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες, φτάνοντας πάνω από το 50% σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Μελέτες συνδέουν την υψηλή κατανάλωση UPFs με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα, κατάθλιψη και αυξημένη θνησιμότητα.

Το δεύτερο άρθρο τονίζει την ανάγκη για νέες πολιτικές που θα περιορίζουν την παραγωγή, προώθηση και κατανάλωση των UPFs. Μεταξύ των προτάσεων: αυστηρότεροι έλεγχοι στη διαφήμιση, ειδικά προς τα παιδιά, αποκλεισμός των UPFs από σχολεία και νοσοκομεία, καθώς και περιορισμοί στην τοποθέτησή τους σε σούπερ μάρκετ. Ως επιτυχημένο παράδειγμα αναφέρεται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων της Βραζιλίας.

Το τρίτο άρθρο επισημαίνει ότι η παγκόσμια άνοδος των UPFs δεν οφείλεται στις ατομικές επιλογές των καταναλωτών αλλά στην επιθετική στρατηγική των πολυεθνικών εταιρειών, που επενδύουν σε φθηνά συστατικά, εντατικό μάρκετινγκ και πολιτική επιρροή. Με ετήσιες πωλήσεις 1,9 τρισ. δολαρίων, τα UPFs αποτελούν τον πιο κερδοφόρο τομέα της βιομηχανίας τροφίμων, κάτι που καθιστά – σύμφωνα με τους συγγραφείς – αναγκαία μια διεθνή υγειονομική απάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ