today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Το ΝΑΤΟ και το Κρεμλίνο καλωσόρισαν την τηλεφωνική επικοινωνία Σι – Ζελένσκι

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και το Κρεμλίνο καλωσόρισαν σήμερα την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Στόλτενμπεργκ «καλωσόρισε» το τηλεφώνημα, αν και πρόσθεσε πως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Κίνα εξακολουθεί να μην έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μίλησε χθες, Τετάρτη, με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, εκπληρώνοντας ένα στόχο του Κιέβου, το οποίο επεδίωκε εδώ και μήνες τέτοιες συνομιλίες.

Εξάλλου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως καλωσορίζει οτιδήποτε θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν ερωτήθηκε τι πιστεύει για τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Σι και Ζελένσκι.

Ωστόσο το Κρεμλίνο πρόσθεσε πως εξακολουθεί να χρειάζεται να πετύχει τους στόχους αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Ρωσία γνωρίζει τις λεπτομέρειες αυτών που συζήτησαν οι δύο ηγέτες και πρόσθεσε πως οι θέσεις τους σχετικά με τη σύγκρουση είναι γνωστές.

«Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να επιταχύνει το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία και την επίτευξη όλων των στόχων που έχει θέσει η Ρωσία», δήλωσε ο Πεσκόφ για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων.

«Όσο για το γεγονός ότι επικοινώνησαν – αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την κυριαρχία καθεμίας από τις χώρες αυτές και το διμερή διάλογό τους».

Ερωτηθείς αν η Ρωσία και η Κίνα συζήτησαν την αποκατάσταση των ουκρανικών συνόρων του 1991 κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κινέζου ηγέτη στη Μόσχα, ο Πεσκόφ δήλωσε:

«Δεν έγινε συζήτηση γι’ αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ