today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Επετειακές αναφορές του αντιπροέδρου της Βουλής για τη διεθνή ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και την ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης

Η Ολομέλεια της Βουλής σε ειδική συνεδρίασή της, τίμησε με επετειακές αναφορές από τον γ΄ αντιπρόεδρο του Σώματος Θανάση Μπούρα, τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και την ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.

Αναφερόμενος στη διεθνή μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «είναι καθήκον όλων και πρωτίστως όσων έχουν θεσμικό ρόλο να φροντίσουν για την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των θυτών από τέτοια φαινόμενα και να δουλέψουν για την κατάρριψη των κοινωνικών στερεοτύπων».

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας νόμο του κράτους την πρώτη διεθνή συνθήκη που ορίζει και κατονομάζει την έμφυλη βία, θέτοντας έτσι την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σε προτεραιότητα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Όπως επεσήμανε, «η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία κα αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπληρώνοντας ότι «σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση».

«Η αυξανόμενη δημοσιοποίηση από γυναίκες από όλες τις περιοχές, φέρνει στο φως το μέγεθος του προβλήματος και καταδεικνύει τη δύναμη των γυναικείων κινημάτων να κινητοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία για την εξάλειψη της παρενόχληση και της βίας. Τόσο η ελληνική όσο και η παγκόσμια κοινωνία συγκλονίζονται από τα περιστατικά βίας που συνεχώς αποκαλύπτονται. Η σημερινή εύκολη πρόσβαση στη πληροφορία μας καθιστά ενήμερους και μας κινητοποιεί να αναλάβουμε δράση περισσότερο από ποτέ», υπογράμμισε ο κ. Μπούρας.

Για την ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, ο κ. Μπούρας χαρακτήρισε την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, «ιστορικό ορόσημο ενάντια στη τριπλή κατοχή της πατρίδας» και τόνισε ότι «η νίκη του Γοργοποτάμου συμβολίζει τη νίκη ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό και αποτελεί μία από τις λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας».

«Η σημερινή επέτειος, μας θυμίζει ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να μεγαλουργήσουν. Αποτελεί για όλους μας πολιτική παρακαταθήκη αλλά και χρέος μας προς το έθνος για σεβασμό στην πατρίδα, αγώνα για την ελευθερία, την πρόοδο και την αναγέννηση, εθνική και κοινωνική. Η ενότητα, η αλληλεγγύη και η ομόνοια, είναι στοιχεία που συνθέτουν το ελληνικό μεγαλείο και αποτελούν τη βαριά κληρονομιά μας», κατέληξε ο κ. Μπούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ