today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Καινούργια εποχή για το μεταναστευτικό ζήτησε η Ελ.Βόζεμπεργκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τη σηματοδότηση μιας καινούριας εποχής για τη μετανάστευση με την παρουσίαση της δέσμης μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα, ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με την παρέμβασή της κατά τη συζήτηση που πραγματοποίηθηκε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στη Μόρια και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.

«Έχουμε ενώπιον μας μια μεγάλη πρόκληση: Να πετύχουμε για να συνεχίσουμε ενωμένοι», είπε η κ. Βόζεμπεργκ, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά ένας και μόνο δρόμος: Να αναλάβουν δράση όλα τα κράτη-μέλη».

Όπως ανέφερε, «η ελληνική κυβέρνηση έχει προβεί σε ουσιαστικά βήματα: Αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών και πρόοδο στις επιστροφές», υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της». Για το λόγο αυτό, η ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι «το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου πρέπει να σηματοδοτήσει καινούρια εποχή για τη μετανάστευση, να προσδίδει στην αλληλεγγύη υποχρεωτικό χαρακτήρα έναντι όλων, για να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, να θεσμοθετηθεί μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Επιστροφών και διαρκές σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων, αναλογικά και βάσει κριτηρίων σε όλα τα κράτη-μέλη. Διότι, δεν είναι δυνατόν να έχουν πάντα το βάρος διαχείρισης χιλιάδων ανθρώπων μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής».

«Το μεταναστευτικό είναι ουσιώδες ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Ήρθε για να μείνει, για αυτό οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να μας διχάσει», κατέληξε η κ. Βόζεμπεργκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ