today-is-a-good-day
18.7 C
Athens

Αφιέρωμα Μουντιάλ – Ζινεντίν Ζιντάν, ο θρίαμβος και η τραγωδία!

Το 1998 ήταν η μεγάλη στιγμή του. To αγόρι από τα γκέτο της Μασσαλίας, ο ηγέτης μιας Γαλλίας που δεκαετίες προσπαθούσε να αγγίξει τον τίτλο, αν όχι τον τελικό, ο 26χρονος Ζινεντίν Ζιντάν και η πολυπολιτισμική παρέα του, σήκωνε το κύπελλο στον παριζιάνικο ουρανό, μετατρεπόμενος σε είδωλο ενός ολόκληρου έθνους, Προηγουμένως είχε κατορθώσει να σκοράρει με δύο κεφαλιές πριν  λήξει το πρώτο ημίχρονο και ουσιαστικά να κρίνει τον τελικό κόντρα στη Βραζιλία του Ρονάλντο ( με σκορ 3-0 ).

Το Μουντιάλ στη Γαλλία ήταν η αποθέωσή του, η απαρχή της εξέλιξής του σε έναν φαντεζί παίκτη ηγέτη που κυρίως με τη Ρεάλ Μαδρίτης έγραψε ιστορία με τις ενέργειές του και τα γκολ του ( θυμηθείτε αυτό στον τελικό με τη Λεβερκούζεν που χαρακτηρίζεται ίσως το κορυφαίο που επιτεύχθηκε σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, αν και το φετινό ψαλίδι του Μπέιλ, ίσως το εκτοπίσει. Ο Ζιντάν καθόταν στον πάγκο της Ρεάλ ),

Αλλά κανείς λάτρης του ποδοσφαίρου, των μεγάλων και μικρών, αστείων αλλά συχνότερα τραγικών ιτσοριών που χαρακτηρίζουν αυτό το άθλημα, δεν ξεχνά τον τελικό του 2006 κόντρα στην επτάψυχη Ιταλία, στα γερμανικά γηπεδα. Το παιχνίδι ξεκινά ιδανικά. Νωρίς-νωρίς, ο Ζιντάν με ένα πέναλτι α λα Πανένκα, ανοίγει το σκορ για τους Γάλλους. Γρήγορα όμως η Ιταλία ισοφαρίζει με κεφαλιά του Ματεράτσι, Ενός αμυντικού που ουσιαστικά αποτέλεσε τον πολυτιμότερο παίκτη του τελικού.

 

 

Το παιχνίδι πηγαίνει στην παράταση. Οι Γάλλοι είναι καλύτεροι, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, εκποευόμενη κυρίως από τον ηγέτη τους, τον Ζιζού, ο οποίος σχεδιάζει να κλείσει με το πέρας του γερμανικού Μουντιάλ και την δική του τεράστια καριέρα. Ο Ζιντάν κάνει τα πάντα αλλά ο Θεός δεν είναι μαζί του εκείνο το βράδυ. Μια τρομακτική απόκρουση του Μπουφόν σε κεφαλιά-κεραυνό του, κάνει τον Γάλλο άσο να αρχίσει να αμφιβάλλει για το αποτέλεσμα. Ισως γιαπρώτη φορά αφού σε όλο το ματς, η αυτοπεποίθησή του είναι έκδηλη.

Ετσι, όταν λίγο αργότερα, ο Ιταλός αμυντικός Ματεράτσι τον προβοκάρει, υβρίζοντας την αδελφή του, ο Ζιντάν δεν μπορεί να συγκρατήσει το μικρό αγόρι από τα μαρσεγιέζικα γκέτο που κρύβει μέσα του. Γυρίζει απότομα και απαντά στην ύβρι του Ιταλού με…κουτουλιά. Ο τεράστιος Γάλλος ποδοσφαιριστής που ετοιμαζόταν να σηκώσει το δεύτερο Π.Κ. στην καριέρα του αποβάλλεται και φεύγει κατευθείαν -ατιμασμένος- για τα αποδυτήρια. Η Γαλλία χάνει το κυπελλο στα πέναλτι ( ο Ματεράτσι ευστοχεί σε ένα από αυτά ) και το τελευταίο παιχνίδι της καριερας του Ζιντάν αδυνατεί να το συλλάβει η φαντασία του πλέον ευφάνταστου σεναριογράφου.

Στη ζωή υπάρχει ο θρίαμβος, υπάρχει και η τραγωδία. Στην ποδοσφαιρική ζωή του Ζιντάν συνυπήρξαν και τα δύο…

Αναδημοσίευση από το poplike.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ