15.3 C
Athens

Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος στη Λειψία – Δύο νεκροί και 15 τραυματίες, συνελήφθη ο οδηγός

Για δύο νεκρούς και τουλάχιστον 15 ακόμη τραυματίες – εκ των οποίων οι δύο σοβαρά – έκανε λόγο πριν από λίγο η εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Λειψία, αναφερόμενη στο περιστατικό με αυτοκίνητο το οποίο νωρίτερα απόψε έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος που βρισκόταν σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης. Πρώτα το αυτοκίνητο παρέσυρε μια ποδηλάτη.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο οδηγός σταμάτησε ο ίδιος το αυτοκίνητό του, ένα Volkswagen Taigo και συνελήφθη ενώ βρισκόταν ακόμη μέσα σε αυτό. Κατά τη σύλληψή του, μετέδωσε η εφημερίδα BILD, παρουσίαζε «σημάδια ψυχικής αστάθειας».

Τουλάχιστον δέκα ασθενοφόρα και σωστικά συνεργεία βρέθηκαν άμεσα στο σημείο, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο από την αστυνομία, ενώ τα καταστήματα της περιοχής έκλεισαν άμεσα. Στο κέντρο της Λειψίας έχει δημιουργηθεί επίσης κέντρο επείγουσας φροντίδας, ειδικά για άτομα τα οποία δεν έχουν τραυματιστεί, αλλά βρίσκονται π.χ. σε κατάσταση σοκ και χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης.

Τί γνωρίζουμε για τον οδηγό

Ο φερόμενος ως δράστης της «διαδρομής σε κατάσταση αμόκ», με το αυτοκίνητο το οποίο έπεσε νωρίτερα απόψε με μεγάλη ταχύτητα επάνω σε περαστικούς σε κεντρικό σημείο της Λειψίας, είναι ένας 33χρονος Γερμανός, έχει γεννηθεί στη χώρα και κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Σαξονίας.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο άνδρας σταμάτησε ο ίδιος το αυτοκίνητο και συνελήφθη άμεσα και ενώ βρισκόταν ακόμη μέσα σε αυτό. Είχε «ιστορικό ψυχικών διαταραχών και ποινικό μητρώο», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας και απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπλέκονται περισσότερα άτομα στο περιστατικό.

Όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, στο διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί βίντεο στα οποία διακρίνεται ένας αδύνατος άνδρας με σχεδόν τελείως ξυρισμένο κεφάλι και καλυμμένο από τατουάζ το αριστερό του χέρι. Στα ηχητικά αρχεία, ακούγεται επίσης να φωνάζει, «Κάντε το να σταματήσει».

Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος» και υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι του» προκειμένου να διευκρινιστούν το συντομότερο δυνατό οι λεπτομέρειες του περιστατικού. «Το κράτος δικαίου θα εφαρμοστεί με κάθε δέουσα δύναμη. Τώρα όμως το θέμα είναι να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον. Η σκέψη μου είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Εύχομαι στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ