Το κοινό αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου ενεργοποιείται με τον πλέον δυναμικό τρόπο, μετά την ιστορική απόφαση για αποστολή στην Κύπρο της υπερσύγχρονης φρεγάτας Belharra «Κίμων», μίας ακόμη φρεγάτας εξοπλισμένης με anti-drone σύστημα καθώς και ενός ζεύγους μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Του Κώστα Πασίση
Η κίνηση αυτή, που σηματοδοτεί τη μέγιστη στρατιωτική εγρήγορση των τελευταίων ετών αλλά και την έμπρακτη στήριξη της Αθήνας προς τη Λευκωσία σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας οριστικοποιήθηκε ύστερα από κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη o οποίος ζήτησε βοήθεια από τη χώρα μας.
Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κύπρου μετά και τα πρόσφατα περιστατικά που καταγράφηκαν στην περιοχή.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στην Λευκωσία συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Δημήτρη Χούπη προκειμένου να υπάρξει συντονισμός επί του πεδίου και αξιολόγηση των επιχειρησιακών δεδομένων.
«Η Ελλάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην άμυνα της Κύπρου για να αντιμετωπιστούν οι απειλές και οι παράνομες ενέργειες στο έδαφός της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, υπογραμμίζοντας πως η σχετική απόφαση για την αποστολή των πλοίων και των μαχητικών αποτελεί έμπρακτη διαβεβαίωση της εθνικής συμπαράταξης.
Η αποστολή της φρεγάτας «Κίμων», που ανήκει στη νέα γενιά φρεγατών Belharra του Πολεμικού Ναυτικού, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και σημαντική επιχειρησιακή αξία.
Σε συνδυασμό με τη δεύτερη φρεγάτα, καθώς και με την παρουσία των F-16, διαμορφώνεται ένας αμυντικός θόλος που ενισχύει ουσιαστικά την άμυνα του νησιού.
Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται άμεσα με τη γενικότερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα με τα περιστατικά που σημειώθηκαν στην Κύπρο, όπως η επίθεση ιρανικού drone σε βρετανική βάση στο Ακρωτήρι, που προκάλεσε συναγερμό και προληπτική εκκένωση της περιοχής.
Το γεγονός αυτό λειτούργησε ως καμπανάκι για το ενδεχόμενο μεταφοράς της έντασης και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι όλες οι ελληνικές πρεσβείες στη Μέση Ανατολή βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί δέκα τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης για την παροχή προξενικής συνδρομής σε Έλληνες πολίτες.
Επίσης η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών τέθηκε σε ετοιμότητα, με βασική προτεραιότητα την ασφάλεια και τον επαναπατρισμό όσων έχουν εγκλωβιστεί.
Εν τω μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των πρεσβειών και προξενείων της Ελλάδας στην Κύπρο, το Ιράν και τη Μέση Ανατολή.
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο και υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια και η στήριξη των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα σχέδια επαναπατρισμού που έχουν εκπονηθεί προς εφαρμογή όταν αποκατασταθεί η εναέρια κυκλοφορία και το επιτρέψουν οι συνθήκες επί του εδάφους.
Θωράκιση και στο εσωτερικό
Την ίδια στιγμή η Αθήνα λαμβάνει αυστηρά μέτρα για την αποφυγή οποιοδήποτε πιθανών συνεπειών.
Έτσι ενισχύεται η αστυνομική παρουσία σε πιθανούς στόχους εντός της χώρας και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα αεροδρόμια.
Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας παρακολουθεί μέσω του θαλάμου επιχειρήσεων δεκάδες ελληνόκτητα πλοία που πλέουν στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ.
Ενώ ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά καυσίμων για να παταχθεί η κερδοσκοπία που συχνά «γεννούν» τέτοιες γεωπολιτικές κρίσεις.
Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης
Για τις εξελίξεις στο Ιράν και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενημέρωση ζήτησαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Νίκο Ανδρουλάκη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Και με όποιον άλλον πρόεδρο το ζητήσει.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αύριο θα μιλήσει στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο των αποδήμων, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί και για τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις.


