Τί κοινό έχουν η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, η γερμανική γλώσσα και η ακαδημαϊκή εκπαίδευση; Όχι δεν είναι ερώτημα-παγίδα, αλλά πρόκειται για λέξεις που συνδέονται ευθέως με το γερμανόφωνο πανεπιστήμιο Andrássy Universität Budapest, που βρίσκεται στην καρδιά της ουγγρικής πρωτεύουσας, ακριβώς δίπλα στο εθνικό μουσείο. Σε ένα επιβλητικό κτίριο, το Festetics Palota, με έντονο ιστορικό αποτύπωμα ντόπιοι φοιτητές, μαζί με άλλους συναδέλφους τους από το γερμανόφωνο κόσμο, την Ε.Ε και αλλού συμμετέχουν σε μία υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω των καλύτερων τεχνικών μέσων και διαδραστικών μεθόδων, με τη βοήθεια ενός καταρτισμένου επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού. Η εμπειρία είναι μοναδική, όπως εξάλλου και η φοιτητική ζωή σε μία υπέροχη πόλη, φιλική προς τον πολίτη, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος διαβίωσης, με ένα τεράστιο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών, σε ένα καταπράσινο, αστικό περιβάλλον ασφάλειας και προσβασιμότητας.
Του Σπύρου Καπράλου*

Η κουλτούρα της συμπερίληψης διαμορφώνει πραγματικά ιδανικές συνθήκες για τους φοιτητές, ενώ η ανοιχτότητα και το πνεύμα συνεργασίας του διδακτικού προσωπικού διασφαλίζει την ομαλή προσαρμογή του φοιτητή στις νέες συνθήκες και την απρόσκοπτη προσήλωση του στις σπουδές. Εκτός από μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών, το πανεπιστήμιο μπαίνει πλέον δυναμικά και σε προπτυχιακό επίπεδο, με ένα ελκυστικό και ενδιαφέρον πρόγραμμα στις Διεθνείς Σχέσεις, κατάλληλο για όποιον/όποια ενδιαφέρεται να κάνει καριέρα σε διεθνείς οργανισμούς, στην Ε.Ε ή στη διπλωματία.
Παρά το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εντούτοις η θεσμική στήριξη του από τα κράτη της Γερμανίας και της Αυστρίας, των ομόσπονδων κρατιδίων Βάδης-Βυρτεμβέργης και Βαυαρίας, αλλά και από το ουγγρικό κράτος διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του. Παράλληλα τα χαμηλά δίδακτρα, αλλά και η δυνατότητα για χορήγηση υποτροφιών ενισχύει κάθε χρόνο τον αριθμό των αιτούντων. Στην Ελλάδα, υπάρχει ένας εύλογος αριθμός μαθητών που διατηρούν υψηλό επίπεδο στη γερμανική γλώσσα, ενώ άλλοι φοιτούν στα γερμανικά σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, καταγράφονται κάθε χρόνο απόφοιτοι από τα τμήματα γερμανικής φιλολογίας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ακόμα και για όσους δεν έχουν εντρυφήσει στη γερμανική γλώσσα, η προοπτική για σπουδές στη Βουδαπέστη αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για να μάθουν γερμανικά, τουλάχιστον σε επίπεδο Β2.
Συνοψίζοντας αυτήν την προσωπική πανεπιστημιακή εμπειρία, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: αφενός ότι προτείνω ανεπιφύλακτα σε οιονδήποτε να τολμήσει και να διεκδικήσει μία θέση στις διδακτικές αίθουσες του Andrássy Universität Budapest. Αφετέρου, η σύνδεση με την αγορά εργασίας είναι τέτοια, που ανοίγονται πολλές ευκαιρίες για το μέλλον. Αξίζει τον κόπο ένα σερφάρισμα στην επίσημη ιστοσελίδα (aub.eu). Από τη δική μου εμπειρία μάθατε πολλά, αλλά από την προσφάτως ανανεωμένη ιστοσελίδα θα ανακαλύψετε ακόμη περισσότερα.
*O Σπύρος Καπράλος είναι πολιτικός αναλυτής και υποψήφιος Διδάκτωρ πολιτικής επικοινωνίας στο Andrássy Universität Budapest





