12.6 C
Athens

Kίνα: Tα σχέδια για κατασκευή της νέας του πρεσβείας στο Λονδίνο είναι σύμφωνα με τους βρετανικούς νόμους

Η Κίνα έχει προγραμματίσει την ανέγερση του νέου κτιρίου που θα στεγάσει την πρεσβεία της στη Βρετανία με πλήρη συμμόρφωση προς τις πρακτικές της διεθνούς διπλωματίας και τους σχετικούς νόμους, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες Τρίτη η Βρετανία έδωσε έγκριση στην Κίνα να κατασκευάσει στο Λονδίνο τη μεγαλύτερη πρεσβεία της στην Ευρώπη προσβλέποντας στη βελτίωση των δεσμών της με το Πεκίνο παρά τις προειδοποιήσεις από Βρετανούς και Αμερικανούς πολιτικούς ότι η πρεσβεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για κατασκοπεία.

Είναι διεθνής υποχρέωση μιας χώρας υποδοχής να παράσχει στήριξη και να διευκολύνει την κατασκευή διπλωματικών εγκαταστάσεων, είπε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ο Γκούο Τζιακούν.

Η διαδικασία έγκρισης για τα σχέδια ακολούθησε τους διεθνείς διπλωματικούς κανόνες και τις νομικές διαδικασίες που ισχύουν στη Βρετανία, διευκρίνισε ο Γκούο.

Τα σχέδια του Πεκίνου να κατασκευάσει μια νέα πρεσβεία στην τοποθεσία όπου βρίσκεται το Royal Mint Court, που μετράει δύο αιώνες, καθυστέρησαν τρία χρόνια εξαιτίας των αντιρρήσεων κατοίκων της περιοχής, βουλευτών και ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία.

Η χθεσινή απόφαση ελήφθη πριν από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα επίσκεψη του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ στην Κίνα, την πρώτη Βρετανού ηγέτη μετά το 2018.

Ορισμένοι Βρετανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίσκεψη εξαρτάται από την έγκριση για την κατασκευή της πρεσβείας.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη ο Γκούο δεν έδωσε καμία πληροφορία λέγοντας μόνο ότι η βαθύτερη συνεργασία και ανταλλαγή ανάμεσα στην Κίνα και τη Βρετανία εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και εκείνα του υπόλοιπου κόσμου, κυρίως σε αυτή την “ασταθή και ταραχώδη” παγκόσμια κατάσταση.

Η Βρετανία και η Κίνα στοχεύουν να αναβιώσουν μια “χρυσή εποχή” επιχειρηματικού διαλόγου κατά την επίσκεψη του Στάρμερ με τη συμμετοχή ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες, είπαν πηγές στο Reuters.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ