Ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών, έβαλε τέλος στη λογική των «τυφλών» παροχών και του κλεισίματος των δρόμων, ενώ ανακοίνωσε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που δίνονται οι επιδοτήσεις.
Του Κώστα Πασίση
Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ο διάλογος με τους αγρότες άργησε να ξεκινήσει, αλλά τόνισε πως ήταν ειλικρινής. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα γυρίσει σε πρακτικές του παρελθόντος.
Το βασικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ήταν οικονομικό. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υποσχεθεί χρήματα που το κράτος δεν έχει, μόνο και μόνο για να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες.
«Προτιμώ να γίνομαι δυσάρεστος παρά να κρύβω το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε πως παλαιότερες κυβερνήσεις έδιναν ψεύτικες υποσχέσεις στους αγρότες, οι οποίες τελικά κατέληγαν σε πρόστιμα από την Ευρώπη και επιστροφές χρημάτων.
Η κυβέρνηση τώρα θα κινηθεί αυστηρά με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, τους ευρωπαϊκούς κανόνες και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Τέλος στο «έθιμο» της παρανομίας
Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν στο θέμα των μπλόκων. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως για πολλά χρόνια το κράτος έδειχνε ανοχή στο κλείσιμο των δρόμων, σαν να ήταν ένα «έθιμο».
Αυτό όμως τελειώνει. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κοινωνία έχει κουραστεί και πως δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.
Άφησε μάλιστα αιχμές ότι πίσω από κάποιες ακραίες κινητοποιήσεις κρύβονται κόμματα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
Μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις ήταν η αλλαγή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον οργανισμό που πληρώνει τις αγροτικές επιδοτήσεις. Ο έλεγχός του περνάει πλέον στην ΑΑΔΕ.
Στόχος είναι να σταματήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι απλώς ένα «ταμείο» που μοιράζει λεφτά. Με τον αυστηρό έλεγχο, η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι οι επιδοτήσεις θα πηγαίνουν στους πραγματικούς παραγωγούς και όχι σε επιτήδειους που εκμεταλλεύονταν το σύστημα.
Η πρόταση για Αγροτικό Επιμελητήριο
Κοιτώντας το μέλλον, ο πρωθυπουργός πρότεινε την ίδρυση ενός Αγροτικού Επιμελητηρίου. Σκοπός είναι οι αγρότες να αποκτήσουν μια επίσημη φωνή και εκπροσώπηση.
Έτσι, το κράτος θα έχει έναν σταθερό συνομιλητή για να λύνει τα προβλήματα με διάλογο στο τραπέζι και όχι με αναταραχή στους δρόμους.


