13 C
Athens

Κόστα Ρίκα: Aπορρίφθηκε από το Κογκρέσο η άρση ασυλίας του προέδρου Τσάβες

Με οριακή διαφορά απέρριψε χθες Τρίτη το κοινοβούλιο της Κόστα Ρίκα νέο αίτημα για την άρση της ασυλίας του προέδρου Ροδρίγο Τσάβες, ο οποίος κατηγορείται ότι διοχέτευσε δημόσιους πόρους στην προεκλογική εκστρατεία της παράταξής του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου του 2026, πράξη που απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο είχε απορρίψει και στα τέλη Σεπτεμβρίου αντίστοιχο αίτημα, τότε για υπόθεση φερόμενης διαφθοράς, με αποτέλεσμα ο κεντροδεξιός πολιτικός να γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος στην ιστορία της Κεντρικής Αμερικής που βρέθηκε αντιμέτωπος με διαδικασία άρσης ασυλίας.

Στη χθεσινή υπόθεση, η οποία εξετάστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση εκτός ημερησίας διάταξης, το ανώτατο εκλογοδικείο ζήτησε να ανοίξει ο δρόμος για ποινική δίωξη του προέδρου, υποστηρίζοντας ότι έκανε «έκνομη» χρήση του αξιώματός του προκειμένου να «ευνοήσει πολιτικό πρόγραμμα» ενόψει των εκλογών.

Στην Κόστα Ρίκα, απαγορεύεται ρητά στον εν ενεργεία πρόεδρο να συμμετέχει σε προεκλογικές εκστρατείες ή να χρησιμοποιεί τη θεσμική του θέση για την ενίσχυση πολιτικών κομμάτων.

Η άρση της ασυλίας δεν εγκρίθηκε, καθώς απαιτούνταν ειδική πλειοψηφία 38 βουλευτών σε σύνολο 57. Υπέρ ψήφισαν 35 μέλη, αριθμός ανεπαρκής για να προχωρήσει η διαδικασία.

Ο Ροδρίγο Τσάβες, που βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάιο του 2022, έχει επανειλημμένα εξαπολύσει επιθέσεις κατά κομμάτων της αντιπολίτευσης, δικαστών, εισαγγελέων, βουλευτών και μέρους του Τύπου που του ασκεί κριτική, κάνοντας λόγο για «απόπειρα δικαστικού πραξικοπήματος», την οποία αποδίδει σε «διεφθαρμένη» ελίτ.

Ο πρόεδρος δεν μπορεί να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές της 1ης Φεβρουαρίου, καθώς το Σύνταγμα της Κόστα Ρίκα επιτρέπει μόνο μία θητεία στο ανώτατο αξίωμα. Υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος PPSD θα είναι στενή του σύμμαχος και πρώην υπουργός, η Λάουρα Φερνάντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ