Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Προόδου από τον επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών, Κώστα Καδή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου ανέδειξε τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αλιείς.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, τόνισε ότι «οι αλιείς μας βρίσκονται μπροστά σε μία διπλή πίεση: Την ανάγκη να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας και την ανάγκη να μπορέσουν να ζήσουν από τη δουλειά τους».
Επίσης, «έθεσε, για ακόμα μία φορά, με έμφαση το ζήτημα της συστηματικής παράνομης αλιείας από τουρκικές μηχανότρατες στο Αιγαίο», αναφέροντας τα εξής: «Δεν μπορεί η “βιωσιμότητα” να σημαίνει ότι οι Έλληνες επαγγελματίες που τηρούν τους κανόνες βρίσκονται συνεχώς υπό πίεση, ενώ η παράνομη αλιεία από τουρκικά σκάφη συνεχίζεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε βιώσιμο».
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι ενώ οι νέες ευρωπαϊκές πολιτικές -ψηφιοποίηση των ελέγχων, εργαλεία για τη μικρής κλίμακας αλιεία, αυστηρότερη ιχνηλασιμότητα- μπορούν να οδηγήσουν σε πιο δίκαιο σύστημα, για τους μικρούς επαγγελματίες αλιείς το κόστος προσαρμογής είναι μεγάλο.
Ακόμη, κάλεσε την Κομισιόν να προχωρήσει σε:
– Ενίσχυση με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για ψηφιακό εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες.
– Πραγματική απλούστευση διαδικασιών, ώστε οι μικροί επαγγελματίες να μπορούν να ανταποκριθούν.
– Κατοχύρωση των παραδοσιακών αλιευτικών ζωνών στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
– Ουσιαστική συμμετοχή των αλιέων στη διαμόρφωση πολιτικών που τους αφορούν άμεσα.


