Η Barilla εγκαινίασε στην Πάρμα το Barilla Innovation & Technology Experience (BITE), μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις της τα τελευταία χρόνια στον τομέα της καινοτομίας των τροφίμων, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Το νέο αυτό κέντρο, συνολικής έκτασης 13.800 τ.μ., δημιουργήθηκε μετά από επένδυση που ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε χρόνο θα διατίθενται επιπλέον 2 εκατ. ευρώ για τον συνεχή τεχνολογικό του εκσυγχρονισμό. Πρόκειται για έναν χώρο όπου συνδυάζονται η έρευνα, η τεχνολογία και η διεθνής τεχνογνωσία με στόχο τη διαμόρφωση της επόμενης γενιάς προϊόντων της Barilla – από ζυμαρικά και σάλτσες μέχρι αρτοσκευάσματα.
Αποστολή του BITE είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων προϊόντων για όλες τις μάρκες του Ομίλου, φέρνοντας την αυθεντική ιταλική γεύση σε περισσότερες από 100 αγορές παγκοσμίως. Με 200 ειδικούς και περίπου 30 νέους επιστήμονες κάθε χρόνο, το κέντρο λειτουργεί ως σημείο συνάντησης επαγγελματιών από τομείς όπως η έρευνα τροφίμων, η μηχανική, ο σχεδιασμός, η γευσιγνωσία και η υψηλή γαστρονομία. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο για ένα διεθνές δίκτυο 84 συνεργασιών με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα σε Ιταλία, Ευρώπη και διεθνώς.
Ο πρόεδρος του Ομίλου, Guido Barilla, υπογράμμισε ότι η εταιρεία επενδύει στη δημιουργία προϊόντων που εξελίσσονται με βάση τις ανάγκες των καταναλωτών. Όπως δήλωσε, το BITE δεν αποτελεί απλώς επένδυση στο μέλλον των προϊόντων, αλλά και στρατηγική επιλογή ώστε η Barilla να ηγείται και να προβλέπει τις τάσεις σε πιο διεθνοποιημένες αγορές.
Στο BITE συγκεντρώνονται όλα τα στάδια ανάπτυξης νέων προϊόντων: από τους χώρους Design Thinking και τα εργαστήρια γευσιγνωσίας, έως τις πειραματικές κουζίνες για ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα. Στις πιλοτικές εγκαταστάσεις των 9.000 τ.μ. λειτουργούν προηγμένα εργαστήρια και πειραματικές γραμμές παραγωγής, όπου σχεδιάζονται, δοκιμάζονται και τελειοποιούνται νέες συνταγές, μέθοδοι παραγωγής και λύσεις συσκευασίας.
Το BITE καλύπτει όλο τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος – από το αρχικό concept μέχρι την τοποθέτησή του στα ράφια – μια διαδικασία που συνήθως απαιτεί δύο χρόνια, ενώ πιο περίπλοκα projects μπορεί να διαρκέσουν έως και μία δεκαετία. Από την επιλογή πρώτων υλών μέχρι τις λεπτομερείς αισθητηριακές δοκιμές, όλα υλοποιούνται σε αυτόν τον ενιαίο χώρο.
Η έρευνα ενισχύεται από καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία, όπως η «ηλεκτρονική μύτη», αισθητήρες Τεχνητής Νοημοσύνης, τρισδιάστατη εκτύπωση, συστήματα ολογραφικής απεικόνισης και ειδικά όργανα που μετρούν με ακρίβεια την τραχύτητα και την υφή των ζυμαρικών σε μικροκλίμακα. Όλες αυτές οι τεχνολογίες συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάπτυξη προϊόντων και στη διατήρηση σταθερά υψηλής ποιότητας για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.


