Αμερικανικό βομβαρδιστικό B-1B πέταξε χθες Πέμπτη πάνω από την Καραϊβική θάλασσα, ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας, σύμφωνα με δεδομένα υπηρεσίας παρακολούθησης πτήσεων, στη δεύτερη επίδειξη δύναμης του είδους τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε στρατιωτικές επιχειρήσεις που κατ’ αυτόν έχουν σκοπό να παταχθεί η διακίνηση ναρκωτικών προς τη χώρα του.
Η πτήση, που διαψεύστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο, έγινε καθώς το Καράκας καταγγέλλει πως βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία με σκοπό να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Κατά δεδομένα του εξειδικευμένου ιστότοπου FlightRadar24, βομβαρδιστικό του τύπου έκανε πτήση προς τις ακτές της Βενεζουέλας, προτού κάνει αναστροφή.
«Αυτό είναι ψέμα», διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτηθείς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο για την πτήση· πρόσθεσε ωστόσο πως οι ΗΠΑ είναι «δυσαρεστημένες με τη Βενεζουέλα για πολλούς λόγους».
Την περασμένη εβδομάδα, ζεύγος βομβαρδιστικών B-52 με βάση τις ηπειρωτικές ΗΠΑ έκανε πολύωρη πτήση κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την ανάπτυξη στην περιοχή μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας τεχνολογίας και πολεμικών πλοίων στο πλαίσιο αυτής που παρουσιάζει ως επιχείρηση εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών.
Έπειτα από σειρά πληγμάτων τους εναντίον ταχύπλοων που κατά την Ουάσιγκτον μετέφεραν ναρκωτικά στην Καραϊβική, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επέκτειναν την εκστρατεία στον Ειρηνικό αυτή την εβδομάδα.
Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει εννιά πλήγματα του είδους από τον Σεπτέμβριο, με τουλάχιστον 37 νεκρούς.
Η νομιμότητα των επιχειρήσεων ωστόσο αμφισβητείται από ειδικούς.
Η εκστρατεία αύξησε επίσης κατακόρυφα την ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και στον πρόεδρο της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο.
Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ αναμένεται στο Τρίνινταντ και Τομπάγκο για γυμνάσια απέναντι στη Βενεζουέλα
Σκάφος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και αμερικανοί πεζοναύτες αναμένονται από την Κυριακή 26η ως την Πέμπτη 30ή Οκτωβρίου στο Τρίνινταντ και Τομπάγκο, χώρα που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα, για γυμνάσια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της Καραϊβικής.
«Το USS Gravely (…) θα επισκεφθεί το Τρίνινταντ και Τομπάγκο από την 26η ως την 30ή Οκτωβρίου, θα δέσει στην Πορτ οφ Σπέιν, ενώ η 22η εκστρατευτική μονάδα του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ θα διεξαγάγει κοινά γυμνάσια με τις δυνάμεις άμυνας του Τρίνινταντ και Τομπάγκο την ίδια περίοδο», αναφέρει η ανακοίνωση της διπλωματίας της χώρας αυτής, αρχιπελάγους το δυτικό άκρο του οποίου δεν απέχει παρά περίπου δέκα χιλιόμετρα από τη Βενεζουέλα.
Η επίσκεψη και τα γυμνάσια ανακοινώθηκαν καθώς η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει τουλάχιστον οκτώ πολεμικά πλοία, πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας και άλλα στρατιωτικά μέσα με εντυπωσιακή ισχύ πυρός στην Καραϊβική και στον Κόλπο του Μεξικού, επισήμως στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά της διακίνησης ναρκωτικών, που έχουν στο στόχαστρο τη Βενεζουέλα και τον πρόεδρό της Νικολάς Μαδούρο. Επιπλέον, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε πρόσφατα πως διέταξε μυστικές επιχειρήσεις της CIA στη Βενεζουέλα.


