Οι εκδότες που δίνουν προτεραιότητα στο ψηφιακό περιεχόμενο και οι αυτοεκδότες δήλωσαν στο πλαίσιο της ΔΕΒ της Φρανκφούρτης ότι οι πωλήσεις βιβλίων έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την «αυξημένη μεταβλητότητα στην ορατότητα» ως αποτέλεσμα μιας αλλαγής στον αλγόριθμο της πλατφόρμας Amazon marketplace.
Και οι μεγάλοι εκδότες έχουν παρατηρήσει την αλλαγή και την επακόλουθη επίδραση στις πωλήσεις των τίτλων τους στο Amazon, αλλά ήταν προσεκτικοί να μην την υπερβάλλουν.
Ο ηλεκτρονικός λιανοπωλητής ενημερώνει τακτικά τους αλγόριθμούς του, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχει μεταβεί σταδιακά στον νέο αλγόριθμο. Ο προηγούμενος αλγόριθμος, ο A9, εστίαζε στη συνάφεια των λέξεων-κλειδιών και στα ιστορικά δεδομένα πωλήσεων για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίαζε τα προϊόντα στους χρήστες. Ο νέος αλγόριθμος Ορισμένοι εκδότες και ανεξάρτητοι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι η αλλαγή στον αλγόριθμο σημαίνει ότι τα βιβλία τους είναι λιγότερο εμφανή και χαρακτηρίζονται ως bestseller λιγότερο συχνά, και λένε ότι φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στην οργανική αλληλεπίδραση και την εξωτερική επισκεψιμότητα έναντι της πληρωμένης διαφήμισης.
Η Orna Ross, διευθύντρια της Alliance of Independent Authors (ALLi), δήλωσε στο The Bookseller: «Οι αναφορές των μελών μας από τα μέσα του 2025 δείχνουν αυξημένη μεταβλητότητα στην προβολή της Amazon μετά τις αλλαγές στον τρόπο ενημέρωσης της κατάταξης των «μπεστ σέλερ». Επειδή η Amazon δεν μοιράζεται πολλές πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα αναζήτησης και προτάσεων της, είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην υπερβάλλουμε, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι το κατάστημα δίνει προτεραιότητα στη διαρκή αφοσίωση των αναγνωστών έναντι των βραχυπρόθεσμων αιχμών στις πωλήσεις.
Αυτό έχει άνισα αποτελέσματα: οι συγγραφείς των οποίων οι στρατηγικές βασίζονται σε συγκεντρωμένες προωθητικές εκστρατείες είναι πιο πιθανό να σημειώσουν πτώση, ενώ εκείνοι με ισχυρές σειρές βιβλίων και σταθερά σημεία επαφής με το κοινό είναι γενικά πιο σταθεροί. Θα χαιρόμασταν να υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια και προβλεψιμότητα από την Amazon, αλλά η συμβουλή μας προς τους συγγραφείς-εκδότες παραμένει η ίδια: διαφοροποιηθείτε πέρα από έναν μόνο λιανοπωλητή, συμμορφωθείτε με τα μεταδεδομένα και εστιάστε στους αναγνώστες και, σε αυτή την εποχή των εκδόσεων με τεχνητή νοημοσύνη, αξιοποιήστε το πλεονέκτημα του συγγραφέα με άμεσους διαύλους επικοινωνίας με τους αναγνώστες που είναι ανθεκτικοί στις
Η Isobel Starling, ιδρύτρια της Decent Fellows Press, δήλωσε στο The Bookseller: «Αυτή η χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους μικρούς εκδοτικούς οίκους και τους ανεξάρτητους συγγραφείς. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση εντός των κοινοτήτων των ανεξάρτητων και μικρών εκδοτικών οίκων σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι πωλήσεις φέτος ήταν τόσο χαμηλές».
Η συγγραφέας και ιδρύτρια της Indie Visible, Hayley Anderton, πιστεύει ότι «η πλατφόρμα της Amazon στο σύνολό της συμβάλλει στα προβλήματα των ανεξάρτητων συγγραφέων. Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης στις εκδόσεις δεν είναι μόνο ένα σημάδι δημιουργικής παρακμής, αλλά και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν πώς οι ανεξάρτητες εκδόσεις μπορούν – και πρέπει – να είναι κερδοφόρες. Για αυτόν τον λόγο, η αγορά είναι σήμερα πλημμυρισμένη με τεχνητή νοημοσύνη, η οποία απομακρύνει το κοινό από το Kindle Unlimited».
Η Anderton πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι τα προβλήματα δεν έχουν τόσο να κάνουν με τον αλγόριθμο, όσο με τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο των ανεξάρτητων εκδόσεων. Η Amazon ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, παρά το γεγονός ότι πλατφόρμες όπως το itch.io και το Kobo γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς».