21.1 C
Athens

Ν.Σοφιανός: Μαχητική στήριξη στον παλαιστινιακό λαό για να αποκτήσει ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του ’67

«Ειρήνη “με το πιστόλι στον κρόταφο” του παλαιστινιακού λαού που αντιστέκεται εδώ και χρόνια», χαρακτήρισε τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στον ρ/σ «Alpha FM».

Όπως είπε, «δεν πρόκειται για ένα βήμα που ικανοποιεί το δίκαιο αίτημα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «το Ισραήλ και οι ευρωατλαντικοί του σύμμαχοι συζητούν με τους “τρομοκράτες όπως τους βαπτίζουν” της Χαμάς, μετά την ανεπιτυχή προσπάθειά τους να ισοπεδώσουν τη Γάζα».

Ανέδειξε, επίσης, «τις ευθύνες και της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων κομμάτων ως προς τη στήριξη στο ισραηλινό κράτος-δολοφόνο» και επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή με την παρουσία της στη Σύνοδο για τη Γάζα στην Αίγυπτο, η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει κομμάτι από την πίτα που θα μοιραστεί ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές».

Ειδικά για τις ευθύνες των ΗΠΑ-ΕΕ, ο Ν. Σοφιανός στάθηκε «στην υποκρισία τους, δεδομένου ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν εγκρίθηκε κανένα πακέτο κύρωσης εις βάρος του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ που δολοφονούσε τον παλαιστινιακό λαό», κάνοντας, ταυτόχρονα, λόγο «για ένα διεθνές δίκαιο το οποίο το μετρούν με βάση τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών».

Ειδική αναφορά έκανε και «στην αλληλεγγύη και τη μαχητική στήριξη που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός στον παλαιστινιακό», απευθύνοντας κάλεσμα ότι «αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί».

Για τη συζήτηση που έχει ανοίξει από χθες σχετικά με την ανάρτηση του πρωθυπουργό και το μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, ο Ν. Σοφιανός, λαμβάνοντας υπόψη «και την αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για 13ωρη δουλειά και απογείωση της “ευελιξίας”», είπε πως πρόκειται «για μια προσπάθεια της κυβέρνησης να “ακουμπήσει” ακροδεξιά ακροατήρια και να θεωρήσει πως μπορεί να καταστείλει ένα λαϊκό-εργατικό κίνημα το οποίο διαδηλώνει και εκφράζει τη θέση του σε κρίσιμα ζητήματα, η οποία θα πέσει στο κενό».

«Είναι μια προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει, το μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη “δοκιμάζεται” – αν θέλετε – από μια πολιτική που βγάζει στο δρόμο χιλιάδες χιλιάδων για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας εχθρικής κυβέρνησης, εχθρικών πολιτικών επιλογών απέναντι στην καθημερινότητα και στη ζωή του λαού μας» πρόσθεσε.

Έκανε ακόμα λόγο για «μια προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους συζήτησης με κάποιες ακροδεξιές φασιστικές λογικές οι οποίες δεν έχουν σχέση ούτε με τη λειτουργία του μνημείου ούτε φυσικά με τη διάθεση του λαού μας να αποτίει φόρο τιμής στον ‘Αγνωστο Στρατιώτη. Ένας ‘Αγνωστος Στρατιώτης, ο οποίος φυσικά στις μέρες μας δεν μπορεί να ταυτιστεί με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και με τον στρατό μας έξω από τα σύνορα, όπως το κάνει συχνά και αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα πλαίσια των ΝΑΤΟϊκών οδηγιών και κατευθύνσεων».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα ο Ν. Σοφιανός είπε πως πρόκειται για «μια συζήτηση εντός των τειχών, είναι μια συζήτηση για το πώς θα διαχειριστούν, θα διαμορφώσουν καλύτερους όρους αλλαγής διαχείρισης σε μια πολιτική στην οποία είναι ταυτισμένοι και οι μεν και οι δε στρατηγικά, αυτήν δηλαδή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προς όφελος του κεφαλαίου».

Ξεκαθάρισε πως «αυτή η συζήτηση δεν αφορά το εργατικό-λαϊκό κίνημα», συμπληρώνοντας ότι «η μερίδα του λαού που επένδυσε στην “πρώτη φορά αριστερά” και στον Αλ. Τσίπρα έχει βγάλει πλέον συμπεράσματα».

Απηύθυνε, τέλος, κάλεσμα στον κόσμο αυτό «να συναντηθεί με το ΚΚΕ στους αγώνες που έρχονται, στους αγώνες που γίνονται, στην αυριανή απεργία, για να κάνουμε τη ζωή δύσκολη σε αυτό το σύστημα, στοχεύοντας να το ανατρέψουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ