19.4 C
Athens

Η Χαμάς εξετάζει το σχέδιο του Τραμπ, νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πλήτουν τη Γάζα

Τουλάχιστον 57 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, έπειτα από νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και ανταλλαγές πυρών, ενώ η Χαμάς εξακολουθεί να μελετά την πρόταση ειρήνης του Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόταση των 20 σημείων έχει γίνει ήδη γίνει δεκτή από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το σχέδιο απαιτεί από τη Χαμάς να επιστρέψει και τους 48 ομήρους — περίπου 20 εκ των οποίων το Ισραήλ θεωρεί ότι είναι ζωντανοί — να εγκαταλείψει την εξουσία και να αφοπλιστεί, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων και τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Ωστόσο, το σχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση για παλαιστινιακό κράτος, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Πολλοί Παλαιστίνιοι το θεωρούν σαφώς ευνοϊκό προς το Ισραήλ, ενώ αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι ορισμένα σημεία της πρότασης είναι απαράδεκτα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Νάσερ στη νότια Γάζα, τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά. Οι 14 από αυτούς σκοτώθηκαν σε στρατιωτικό διάδρομο του Ισραήλ, όπου έχουν καταγραφεί επανειλημμένα πυροβολισμοί κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο Νοσοκομείο Μαρτύρων Αλ-Ακσά στην κεντρική πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλα, οι αρχές ανέφεραν ότι παρέλαβαν τις σορούς 16 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα.

SourceΕΡΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ