17.2 C
Athens

Στάρμερ: Η Βρετανία σχεδιάζει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο

Η Βρετανία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν η ισραηλινή κυβέρνηση λάβει ουσιαστικά μέτρα για να τερματίσει την «απαίσια κατάσταση» στη Γάζα και εκπληρώσει άλλους όρους, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

«Είπε ότι το ΗΒ θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο, πριν την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εκτός εάν η ισραηλινή κυβέρνηση λάβει ουσιαστικά μέτρα για να τερματίσει την «απαίσια κατάσταση» στη Γάζα, πετύχει κατάπαυση του πυρός, καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπάρξουν προσαρτήσεις στη Δυτική Όχθη και δεσμευτεί για μια μακροχρόνια ειρηνευτική διαδικασία που θα οδηγήσει στη Λύση των Δύο Κρατών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ισοδύναμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και ότι οι απατήσεις μας από τη Χαμάς παραμένουν, να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, να υπογράψει κατάπαυση του πυρός, να αποδεχθεί ότι δεν θα παίξει κανένα ρόλο στην κυβέρνηση της Γάζας και να αφοπλισθεί».

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η δεύτερη χώρα της Ομάδας των Επτά (G7), μετά τη Γαλλία, που θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ