Ηχηρά μηνύματα τόσο προς την Τουρκία όσο και στο εσωτερικό της χώρας, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ, σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία για την κυβέρνηση, λόγω των πολλαπλών προκλήσεων.
Του Κώστα Πασίση
Ωστόσο ο Πρωθυπουργός ξεδίπλωσε μια συνεκτική αφήγηση, ενός ηγέτη που δεν αντιδρά απλώς στις εξελίξεις, αλλά τις διαμορφώνει, θέτοντας ο ίδιος την ατζέντα τόσο στη διεθνή όσο και εγχώρια σκακιέρα.
Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε χρησιμοποίησε και την αλληγορία με το σκάκι όπου «προτιμά να παίζει με τα λευκά».
Απ’ ότι φάνηκε η συνέντευξη πρωτίστως, στόχευσε να ενισχύσει την εικόνα μιας ισχυρής κυβέρνησης που διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλα τα επίπεδα και δεν είναι στο καναβάτσο…
Παράλληλα, η συνέντευξη επιδίωξε να κατευνάσει την εσωτερική δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ακόμη και ψηφοφόρων της ΝΔ, πιστεύει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης. Και αυτό παρόλο που η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίση, τονίζοντας την πρόθεση της για ανάκτηση των χρημάτων και την εξυγίανση του Οργανισμού.
Προφανώς η συνέντευξη δόθηκε για να εδραιώσει την κυβερνητική σταθερότητα, να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και να προετοιμάσει το έδαφος για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, διατηρώντας το πολιτικό momentum.
Ελληνοτουρκικά
Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ο Μητσοτάκης έθεσε ξεκάθαρα κόκκινες γραμμές, απορρίπτοντας κάθε συζήτηση για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά.
Καταδίκασε το τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τις θεωρίες περί «γκρίζων ζωνών», καλώντας την Άγκυρα να εγκαταλείψει αυτές τις θέσεις.
Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα θέσει ευθέως ζητήματα τουρκικού αναθεωρητισμού.
Σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε «άκυρο», υπενθυμίζοντας τη θέση της ΕΕ ότι δεν παράγει νομικά αποτελέσματα.
Επιπλέον, υπογράμμισε τη διπλωματική προσέγγιση της Ελλάδας προς τη Λιβύη, έχοντας ανοιχτούς διαύλους και με τις δύο κυβερνήσεις της χώρας. Ενώ κάλεσε την Τρίπολη να συζητήσει την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί τη Λιβύη ως «εργαλείο» για γεωπολιτικούς σκοπούς.
Ενεργειακά και η διπλωματία του Twitter
Στο ενεργειακό πεδίο, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, δηλώνοντας με βεβαιότητα ότι «θα γίνει» όταν οι γεωπολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Παράλληλα, έθεσε όρους για την ένταξη της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, όπως το SAFE, τονίζοντας ότι δεν θα γίνει αποδεκτή όσο συνεχίζει να εγείρει ζητήματα στο Αιγαίο. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει δεσμεύσεις ώστε όπλα που πωλεί η Τουρκία σε τρίτες χώρες να μην χρησιμοποιούνται κατά κρατών-μελών της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έμμεσες αναφορές σε όσους ασκούν «τη διπλωματία του Twitter», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή.
«Αυτοί που άσκησαν εξωτερική πολιτική χωρίς αποτέλεσμα να είναι λίγο πιο προσεκτικοί. Δεν θυμάμαι κάποια σημαντική πρωτοβουλία στα ελληνοτουρκικά μεταξύ 2004 και 2009. Η διπλωματία του Twitter είναι εύκολη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Και ως γνωστόν την επίμαχη περίοδο πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής και στην κυβέρνηση του μετείχε ο Γιάννης Βαληνάκης ο οποίος πρόσφατα άσκησε κριτική στην πολιτική του ΥΠΕΞ.
Εκλογές στην ώρα τους
Στο πολιτικό σκηνικό, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2027, με τον ίδιο εκλογικό νόμο επικρίνοντας την «τοξικότητα» της αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε αυτή την κατηγορηματική επισήμανση, καθώς στο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα οργιάζουν πάσης φύσεως σενάρια, που έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή κυβερνητικού έργου.
Αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, δεν έριξε λάδι στη φωτιά, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι εξαπάτησε τον ελληνικό λαό με το τρίτο μνημόνιο.
ΟΠΕΚΕΠΕ και μεταναστευτικό
Στο εσωτερικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτηρίζοντάς την «διαχρονικό, διακομματικό και κοινωνικό πρόβλημα».
Υποσχέθηκε αυστηρούς ελέγχους για την ανάκτηση κονδυλίων από όσους τα καρπώθηκαν αθέμιτα, ξεκινώντας από τους μεγάλους «παίκτες».
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον αγροτικό κόσμο και ουσιαστική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα.
Στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την αυστηρή πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει μαζικές εισροές παράτυπων μεταναστών, όπως συνέβη στο παρελθόν. Στόχος, όπως είπε, είναι να σταλεί μήνυμα στους διακινητές ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πύλη εισόδου στην Ευρώπη.
Για την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, υπονοώντας ωστόσο ότι θα εστιάσουν στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και των μισθωτών. Ενώ αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού ως σημαντικά επιτεύγματα.
Τέλος, αποκάλυψε σχέδια για μεταρρυθμίσεις στις πολεοδομίες, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις αλλαγές.