Θετικό αφήγημα χτίζει η κυβέρνηση, προτάσσοντας ατζέντα με περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες. Στόχος είναι η μείωση της τοξικότητας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η ενίσχυση της εικόνας της, με ανάδειξη της αποφασιστικότητάς της σε κρίσιμα ζητήματα εθνικής σημασίας.
Του Κώστα Πασίση
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός σήμερα θα προεδρεύσει, σε σύσκεψη στο Μαξίμου όπου θα παρουσιαστεί το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα.
Επίσης η ανακοίνωση της δημιουργίας δύο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες από τον πρωθυπουργό αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της στρατηγικής.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι μόνο μια περιβαλλοντική δέσμευση, αλλά και μια κίνηση με συμβολισμό, που υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ενίσχυσε τη ρητορική της κυβέρνησης, η οποία παρουσίασε την κίνηση ως απάντηση σε όσους κατηγορούν τη χώρα για ενδοτική στάση.
Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση όχι μόνο προωθεί την περιβαλλοντική της ατζέντα, αλλά καλλιεργεί και μια εικόνα εθνικής αυτοπεποίθησης, αποκρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και όχι μόνο…
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε σε ανακοινώσεις με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Η κατάργηση προμηθειών για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων τραπεζών, μέσω τροπολογίας του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη. παρουσιάστηκε ως μια πρωτοβουλία που διευκολύνει τους πολίτες και περιορίζει το κόστος συναλλαγών.
Για το συγκεκριμένο θέμα έκανε και βίντεο στο TikTok όπου αναφέρει ότι τον περασμένο Δεκέμβριο θεσπίστηκαν κανόνες για τον περιορισμό των υπερβολικών τραπεζικών χρεώσεων, αλλά κάποιοι βρήκαν παραθυράκι και συνέχισαν τις καταχρηστικές χρεώσεις. Αλλά αυτό κλείνει οριστικά…
Η παρέμβαση αυτή, που εντάσσεται σε ευρύτερες μειώσεις τραπεζικών χρεώσεων, ενισχύει την κυβέρνηση που νοιάζεται για τις οικονομικές ανάγκες των νοικοκυριών, που σηκώνουν ήδη πολλά βάρη.
Στην προκειμένη περίπτωση το Μαξίμου αναγνώρισε το πρόβλημα και προχώρησε άμεσα σε μέτρα, δείχνοντας κοινωνική ευαισθησία.
Ταυτόχρονα η παρέμβαση στον τραπεζικό κλάδο δείχνει την προθυμία της κυβέρνησης να θέσει κανόνες που πρέπει να γίνουν σεβαστοί από όλους.
Μεταναστευτικό: Τέλος στις ροές
Πυγμή έδειξε η κυβέρνηση και στο μεταναστευτικό ζήτημα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τις τοπικές κοινωνίες.
«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές. Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση Ασύλου σου απορριφθεί, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να βρίσκεσαι στην Ευρώπη και πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής.
Ως γνωστόν, η αύξηση των ροών δημιουργεί ανασφάλεια και κοινωνικές εντάσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, όπως τα νησιά και η Κρήτη.
Το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί να δείξει ότι «ελέγχει την κατάσταση» και δεν αφήνει την Ελλάδα να λειτουργεί ως ξέφραγο αμπέλι…
Η αυστηροποίηση των μέτρων – όπως η ποινικοποίηση της παραμονής στη χώρα για όσους απορρίπτεται η αίτηση ασύλου – στέλνει σαφές μήνυμα αποτροπής.
Σημειώνεται ότι η μεταναστευτική πολιτική είναι πεδίο που τροφοδοτεί έντονα τον λαϊκισμό και τις ακραίες φωνές. Με σκληρότερη ρητορική, η κυβέρνηση θέλησε να μεταφέρει το αφήγημα σε όρους «τάξης και ασφάλειας».
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έκθετο και το ΠΑΣΟΚ
Παράλληλα, η κυβέρνηση διαχειρίζεται την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Μαξίμου καθώς «έσκασε» σε μια περίοδο που η ΝΔ είχε αρχίσει να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και προετοιμαζόταν για το καθιερωμένο ραντεβού της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αντί προανακριτικής όπως ζητά η αντιπολίτευση, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διευρύνει το πεδίο έρευνας, εστιάζοντας σε διαχρονικές ευθύνες και όχι μόνο στους πρώην υπουργούς της.
Η παραίτηση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Λάμπρου Αντωνόπουλου, ήλθε σχεδόν ως μάννα εξ ουρανού καθώς ανέδειξε την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ αποδυναμώνοντας την κριτική του.
Λέγεται επίσης ότι εκτός του κ. Αντωνόπουλου είναι πιθανό τ να βγουν στο φως και αλλά ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ που φέρονται να έχουν ωφεληθεί από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Υπάρχουν και άλλοι φίλοι και στενοί συνεργάτες του κυρίου Ανδρουλάκη που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη υπόθεση»; αναρωτήθηκε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Αλεξάνδρα Σδούκου.