31.4 C
Athens

Στ.Παπασταύρου: Δεν επηρεαζόμαστε από τις κινήσεις της Λιβύης – Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Μήνυμα ότι η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα συνεχίζεται απρόσκοπτα έστειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στο ΕΡΤNews σχολιάζοντας την πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης, η οποία αμφισβητεί τη μέση γραμμή θαλάσσιας οριοθέτησης νοτίως της Κρήτης.

«Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πεδίο, υπεύθυνα και αποφασιστικά. Οι αντιδράσεις βασίζονται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες και απορρίπτονται. Θα υπάρξει απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών στον ΟΗΕ», τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  σημειώνοντας πως το ζήτημα της ΑΟΖ με τη Λιβύη «πρέπει να διευθετηθεί με όρους διεθνούς δικαίου».

«Ακόμα και σήμερα, στον επίσημο διαγωνισμό του λιβυκού Οργανισμού Πετρελαίου, τα οικόπεδα σέβονται τη μέση γραμμή. Η Λιβύη δεν θέλει να διακινδυνεύσει την επανένταξή της στην παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες», υπογράμμισε ερωτηθείς για τον χάρτη που δημοσιεύτηκε από τη λιβυκή πλευρά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανησυχίας από ευρωπαϊκές ή αμερικανικές εταιρείες, δήλωσε: «Οι διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί γνωρίζουν καλά πού επενδύουν. Δεν κάνουν ευκαιριακές ενέργειες». Παρέπεμψε, μάλιστα, στην αναμενόμενη επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ στην Αθήνα, στις 6-7 Νοεμβρίου, καθώς και στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας.

Απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή περί «κόκκινης κάρτας» της Κομισιόν για καθυστερήσεις στους θαλάσσιους χάρτες, ο κ. Παπασταύρου σημείωσε: «Δεν υπάρχει κόκκινη κάρτα. Υπάρχει παρατήρηση ότι μέχρι τον Απρίλιο δεν είχε γίνει τίποτα. Πλέον έχουν ολοκληρωθεί τα τρία από τα τέσσερα απαραίτητα στάδια».

Ειδικότερα, εξήγησε ότι:

Τον Απρίλιο υιοθετήθηκε η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο.
Ορίστηκαν τέσσερις θαλάσσιες ενότητες (δύο στο Αιγαίο, μία νότια της Κρήτης και μία στο Ιόνιο).

Καθορίστηκαν τα κριτήρια για τον σχεδιασμό των θαλάσσιων χωροταξικών πλαισίων.
«Αυτό που απομένει τώρα είναι η κατάρτιση των πλαισίων, κάτι που απαιτεί περιβαλλοντικές μελέτες και χρόνο. Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη», διευκρίνισε.

Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε ότι το σχέδιο για τα θαλάσσια πάρκα θα παρουσιαστεί εντός του καλοκαιριού και υπογράμμισε: «Η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας είναι κομμάτι του DNA μας. Δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε κάθε ενέργεια, αλλά να τις βλέπουμε στην ορθή τους διάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ