Η «Διακήρυξη της Κέρκυρας», η οποία πρεσβεύει ένα όραμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τα νησιά», μέσα από τη διαμόρφωση και υλοποίηση μιας συνεκτικής στρατηγικής για τη νησιωτικότητα, υπεγράφη ΤΗΝ προηγούμενη εβδομάδα στη Μυτιλήνη από τις τρεις αμιγώς νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας.
Ειδικότερα τη Διακήρυξη υπέγραψαν οι περιφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής και Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ενώ τη συνάντηση πλαισίωσαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μανώλης Κουτουλάκης, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Βασιλική Κουτσούκου, ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο βουλευτής Λέσβου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστος Τοψίδης και ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας.
Η υπογραφή στη Μυτιλήνη σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της εφαρμογής του οράματος που αποτυπώθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2024 στην Κέρκυρα, κατά την ημερίδα που διοργάνωσαν οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου με αντικείμενο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Η Διακήρυξη αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αρχών και δράσεων με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου τουρισμού που:
– προστατεύει τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά,
– ενισχύει την τοπική οικονομία με όρους βιωσιμότητας,
– ενσωματώνει την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες,
– προωθεί την αυθεντική εμπειρία των επισκεπτών, και
– ευθυγραμμίζεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Τουρισμού 2030.
Ο κ. Χατζημάρκος, με την διττή ιδιότητά του ως προέδρου της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, δήλωσε σχετικά:
«Η φωνή των νησιών δυναμώνει. Από την Κέρκυρα στη Μυτιλήνη, ένα κοινό όραμα παίρνει μορφή. Είμαστε εδώ για να φτιάξουμε μια μεγάλη συμμαχία, να ενώσουμε δυνάμεις, να ενώσουμε όνειρα προτάσεις, πρωτοβουλίες, να αναδείξουμε τη νησιωτικότητα στην πραγματική της διάσταση.
Γιατί η νησιωτικότητα για εμάς δεν είναι μειονέκτημα. Για εμάς, είναι προοπτική, και πλεονέκτημα. Για την πατρίδα μας, τα νησιά μας ήταν πάντα μια πηγή άντλησης δύναμης. Ήταν μια πηγή ανάτασης και σε δύσκολες εποχές.
Για τα νησιά θα μιλήσουμε κι εμείς. Είμαστε εδώ για να πούμε ότι η σύγχρονη ματιά σε αυτό που ονομάζουμε νησιωτικότητα, θέλει μια διαφορετική αντίληψη και συνένωση δυνάμεων, ευρύτερες συμμαχίες και συνεννόηση.
Η διακήρυξη της Κέρκυρας είναι μόνο η αρχή. Η συνέχεια είναι δική μας χωρίς κανέναν αποκλεισμό.
Σήμερα, εγώ βλέπω τη Μυτιλήνη ως έναν τόπο ο οποίος επιβεβαιώνει την ιστορική επιμονή των νησιών για την επιβίωση και για το πώς αυτά, μέσα από τον πόλεμο με τα κύματα, εμπνέουν και ανθίζουν. Με αυτόν το συμβολισμό της Μυτιλήνης προσήλθα εδώ. Είμαι πάρα πολύ περήφανος, γιατί αυτό που σήμερα ξεκινάει από τη Μυτιλήνη, έχει να ταξιδέψει σε όλα τα νησιά της Ελλάδος, έχει να ανοίξει την αγκαλιά της αυτή η πρωτοβουλία και να τα σφίξει όλα ζεστά. Για να δώσει ξανά σε αυτή την υπέροχη πατρίδα νέο ύψος, νέα ανάταση, νέο χαμόγελο, νέα αισιοδοξία».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Διακήρυξη ανοίγει τον δρόμο για τη συγκρότηση Μόνιμου Δικτύου Νησιωτικών Περιφερειών, με τακτικές συνεδριάσεις και συνεχή διαβούλευση. Το δίκτυο αυτό θα προωθεί κοινές πολιτικές, ανταλλαγή καλών πρακτικών και διεθνή συνεργασία, προκειμένου τα νησιά της Ελλάδας να γίνουν πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημειώνεται επίσης ότι η Διακήρυξη είναι ανοικτή για όλα τα νησιά της Ελλάδας και δεν περιορίζεται στις αμιγώς νησιωτικές Περιφέρειες, γεγονός που επισφραγίστηκε και από την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χριστόδουλου Τοψίδη στην Μυτιλήνη.
«Με ενότητα και κοινό στρατηγικό όραμα, οι νησιωτικές περιφέρειες της χώρας επιδιώκουν να επανασυστήσουν την νησιωτικότητα, όχι ως μειονέκτημα αλλά ως προνόμιο και προοπτική».