30.6 C
Athens

Δημοψήφισμα και capital controls: Τα «βαρίδια» του Τσίπρα στο εκκολαπτόμενο κόμμα του

Στο προσκήνιο επανέρχονται τα σενάρια για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην κεντροαριστερά, μετά την ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα. Η αντιπαράθεση των δυο αρχηγών θύμισε …ολίγον από τις παλαιότερες κόντρες τους, οι οποίες έχουν αφήσει έντονο το αποτύπωμά τους στο πολιτικό σκηνικό.

Του Κώστα Πασίση

Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να ηγηθεί ενός νέου πολιτικού φορέα, ιδίως μετά τις παραιτήσεις  στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Δημοκρατίας  και την αναζήτηση ενότητας στην ευρύτερη κεντροαριστερά.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει παρουσιάσει μια «προοδευτική πλατφόρμα» και έχει κάνει παρεμβάσεις υπέρ της ενότητας της κεντροαριστεράς, κάτι που τροφοδοτεί τις συζητήσεις για τις προθέσεις του.

Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει κάποια  επίσημη ανακοίνωση για τη δημιουργία κάποιου πολιτικού σχήματος από τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η συζήτηση παραμένει ενεργή στο παρασκήνιο,γεγονός που ταράζει την ηρεμία των Ανδρουλάκη, Φάμελλου, Κασσελάκη και Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Οι αναλύσεις του Μαξίμου

Το Μαξίμου παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις φήμες για πιθανή επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα σε πρώτο πλάνο. Η προοπτική αυτή, αν και παραμένει επί …χάρτου ακόμη, δεν περνά απαρατήρητη από το κυβερνητικό επιτελείο.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει ανακατατάξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά δεν θεωρείται ότι απειλεί τη Νέα Δημοκρατία.

Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή θα συσπειρώσει περαιτέρω τους ψηφοφόρους της ΝΔ, ενισχύοντας το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ενώ ταυτόχρονα θα πυροδοτήσει κόντρες και αψιμαχίες για τη δεύτερη θέση μεταξύ Τσίπρα και Νίκου Ανδρουλάκη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι ένα κόμμα από τον Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να αποδυναμώσει την Πλεύση Ελευθερίας, καθώς και τον ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει κατακερματισμένος.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η αποχώρηση στελεχών ενισχύουν την εικόνα ενός χώρου σε κρίση, κάτι που η ΝΔ εκτιμά ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά.

Η κυβέρνηση βλέπει με αυτοπεποίθηση τη διόλου απίθανη πλέον επιστροφή του Τσίπρα, θεωρώντας ότι δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος για να επιτύχει το λεγόμενο «rebranding» του.

Η στρατηγική της επικεντρώνεται στο να υπενθυμίζει τις δυσκολίες της διακυβέρνησης Τσίπρα, διατηρώντας ζωντανό το αφήγημα της «κολοτούμπας» και των οικονομικών συνεπειών.

Εξού και η νέα επίθεση που εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή μια …περίεργη παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τα …έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

«Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον ελληνικό λαό επιτρέποντας στη μισή του κυβέρνηση να μεθοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην άλλη μισή να προωθεί ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα, την ώρα που εργαζόμενοι έχαναν τις δουλειές τους και κατέρρεαν η οικονομία μαζί με την εμπιστοσύνη πολιτών και επενδυτών», ανέφερε μεταξύ άλλων, «καρφώνοντας» τον πρώην Πρωθυπουργό

Το ΠΑΣΟΚ, που αγωνίζεται να εδραιωθεί ως δεύτερη δύναμη, θα μπορούσε να δει τις φιλοδοξίες του να απειλούνται, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός  διατηρεί ακόμα απήχηση σε τμήματα του προοδευτικού ακροατηρίου, όπως δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Επιπλέον το φημολογούμενο κόμμα του φαίνεται να κινείται προς μια πιο συστημική και μετριοπαθή κατεύθυνση, απομακρυνόμενο από τις αγκυλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η στροφή μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που αναζητούν μια σύγχρονη κεντροαριστερή πρόταση.

Η απουσία μιας ισχυρής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας δημιουργεί ένα κενό που ένα νέο κόμμα του Τσίπρα θα μπορούσε να επιχειρήσει να καλύψει.

Δύο εκδοχές για το κόμμα Τσίπρα

Ωστόσο δεν είναι όλα …ρόδινα για το εκκολαπτόμενο κόμμα, καθώς οι απόψεις διίστανται.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού η τρέχουσα συγκυρία είναι ευνοϊκή καθώς η κυβέρνηση έχει δύσκολα  θέματα να επιλύσει και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κρίση ταυτότητας.

από την άλλη πλευρά όμως και παρά το …θετικό μομέντουμ, υπάρχει και μια δεύτερη, αρνητική εκδοχή.

Η εικόνα του Τσίπρα δεν είναι ιδιαίτερα θελκτική στη συνείδηση της πλειοψηφίας, ακόμα και στον χώρο της Αριστεράς, καθώς συνδέεται με την περίοδο του δημοψηφίσματος του 2015, τα capital controls και την «υπερήφανη διαπραγμάτευση» που θεωρούνται από πολλούς ως «εφιάλτης».

Η συνεργασία με άλλες δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης (π.χ. ΠΑΣΟΚ ή Ζωή Κωνσταντοπούλου) θεωρείται δύσκολη έως αδύνατη, λόγω προσωπικών και πολιτικών αντιθέσεων, ιδιαίτερα με την Κωνσταντοπούλου.

Ακόμη, ο Τσίπρας θεωρείται «λύση του παρελθόντος» και αυτό δε ξεπερνιέται εύκολα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ