38.6 C
Athens

Κοινό «μέτωπο» Ελλάδας – Ιταλίας – Μάλτας στο μεταναστευτικό – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Ένα ισχυρό μήνυμα κοινής δράσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος εξέπεμψαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, σε συνάντηση που είχαν  στη Ρώμη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η στρατηγική επαναπροσέγγιση με τη Λιβύη, με στόχο  τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από την περιοχή.

Του Κώστα Πασίση

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση των τεσσάρων πλευρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής της Μεσογείου αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Η πλέον στρατηγικής σημασίας απόφαση που ελήφθη ήταν η επανενεργοποίηση της πρωτοβουλίας «Ομάδα Ευρώπη» για τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε η εκ νέου αποστολή μιας κοινής, υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Η αποστολή αυτή θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους αρμόδιους Υπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, με σκοπό να συνεχιστεί ο διάλογος που είχε ξεκινήσει σε προηγούμενη επίσκεψη και είχε άδοξη κατάληξη λόγω πρωτοκόλλου…

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να μιλήσει με μία φωνή προς τη Λιβύη, επιδιώκοντας μια συνολική συμφωνία για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων και την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών, ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Παράλληλα, σε αυτό το κλίμα  ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης παρουσίασε το ελληνικό σχέδιο  για το μεταναστευτικό, το οποίο περιλαμβάνει αυστηροποίηση της πολιτικής με τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για όσους προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική, κράτηση σε κλειστά κέντρα και μείωση επιδομάτων για όσους λαμβάνουν άσυλο.

Το εν λόγω  σχέδιο αντανακλά την πρόθεση της κυβέρνησης να στείλει «ισχυρό μήνυμα αποτροπής» των αυξημένων ροών από τη Λιβύη που έχουν αρχίσει να λαμβάνουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Η Ελλάδα στο Πλευρό της Ουκρανίας 

Λίγο νωρίτερα μλώντας στη Διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την  αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό και μίλησε για τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης στην ανοικοδόμηση της χώρας, που ταλαιπωρείται ακόμη από τον πόλεμο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός  τόνισε ότι η αντίσταση της Ουκρανίας αποτελεί αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία, επισημαίνοντας ότι «τα σύνορα δεν αλλάζουν με βία» και καλώντας για συλλογική πίεση προς τη Ρωσία για μια δίκαιη ειρήνη που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Μάλιστα επαίνεσε την Ιταλία για τη διοργάνωση και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού και ισχυρής δέσμευσης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, επικεντρώνεται στη νότια Ουκρανία, ιδιαίτερα στην Οδησσό, με την οποία διατηρεί ιστορικούς δεσμούς.

Πρότεινε έναν στρατηγικό διάδρομο συνδεσιμότητας μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Οδησσού, που θα ενισχύσει την ενέργεια, τις μεταφορές και το εμπόριο, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της Ουκρανίας και την ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τη δημιουργία διαφανών θεσμών και εγγυήσεων για την προσέλκυση επενδύσεων.

Επιπλέον, τόνισε τη σημασία του Ταμείου Βοήθειας της ΕΕ για την Ουκρανία, καλώντας για επαρκή χρηματοδότηση και πολιτική βούληση.

Όπως επισημαίνεται  η εν λόγω διάσκεψη στη Ρώμη αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Ουκρανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ