35.4 C
Athens

Ε.Ε. και Ελλάδα αναζητούν λύσεις για την έκρηξη των μεταναστευτικών ροών – Κρίση με Χαφτάρ

Σε μείζον θέμα για την Ελλάδα και την κυβέρνησή αναδεικνύεται η νέα κλιμακούμενη μεταναστευτικής κρίση με επίκεντρο την Κρήτη, στη σκιά της πρόκλησης Χαφτάρ ο οποίος έδιωξε την ευρωπαϊκή αποστολή από τη Βεγγάζη, ως persona non grata…

Τα τελευταία 24ωρα οι ροές μεταναστών από τα παράλια της Λιβύης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, φτάνοντας σε επίπεδα που απειλούν την κοινωνική συνοχή και τις υποδομές του νησιού.

Του Κώστα Πασίση

Όπως επισημαίνεται οι αφίξεις καταγράφουν αύξηση 350% φέτος. Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, θέτοντας την κυβέρνηση αλλά και τις τοπικές αρχές ενώπιον μιας διαρκούς  πρόκλησης.

Το Μαξίμου, υπό την πίεση των …αλλεπάλληλων μεταναστευτικών κυμάτων, κινείται σε πολλαπλά επίπεδα.

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν από τα τέλη Ιουνίου σε διεθνή ύδατα, 12 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές, με στόχο την αποτροπή των ροών, χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει να ανακόψουν την τάση.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, συνοδευόμενος από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μάγκνους Μπρούνερ και τους υπουργούς Εσωτερικών Ιταλίας και Μάλτας, πήγαν στη Λιβύη αναζητώντας μια ευρωπαϊκή λύση.

«Θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε. Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση από την Ανατολική Ακτή κι αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Μια δήλωση που αντικατοπτρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης με τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη αλλά και τη στρατηγική της κυβέρνησης, για την αντιμετώπισή της.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε την πρόθεση της Ε.Ε. να συνεργαστεί στενά με τη Λιβύη για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Ενώ παρουσία του Επιτρόπου Μάγκνους Μπρούνερ και η αναφορά σε βοήθεια προς τη Λιβύη υποδηλώνουν ότι η Ε.Ε. προωθεί μια διπλωματική και επιχειρησιακή προσέγγιση.

Ενώ η στρατηγική φαίνεται ότι εστιάζει τόσο στην αποτροπή των αναχωρήσεων από τις Λιβυκές ακτές όσο και στην επιστροφή των μεταναστών.

Να σημειώσουμε ότι ο Επίτροπος Μαγκνους Μπρούνερ ανήκει στο συντηρητικό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα το οποίο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει υιοθετήσει μια αυστηρή στάση στο μεταναστευτικό.

Η Αυστρία είναι γνωστή για τη σκληρή της γραμμή, έχοντας αντιταχθεί στην ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν, επιβάλλοντας παρατεταμένους ελέγχους στα σύνορά της,

Τοπίο στην ομίχλη οι διαπραγματεύσεις

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η παροχή οικονομική βοήθειας προς την εν λόγω αφρικανική χώρα.

Ωστόσο η Λιβύη, λόγω της πολιτικής αστάθειας και της διχοτόμησης μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης, χρησιμοποιεί τις ροές ως διαπραγματευτικό χαρτί για να αποσπάσει περισσότερα κονδύλια, υιοθετώντας τακτικές παρόμοιες με της Τουρκίας.

Αυτό δημιουργεί κίνδυνο εκβιασμού, καθώς η Λιβύη μπορεί να «ανοίγει» ή να «κλείνει» τις ροές ανάλογα με τα συμφέροντά της.

Επίσης  τα κυκλώματα διακίνησης είναι βαθιά ριζωμένα και δύσκολα ελέγχονται από τις λιβυκές αρχές, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται τοπικοί αξιωματούχοι.

Εκτός όμως του κοινοτικών κονδυλίων εξετάζεται και η δημιουργία campς για μετανάστες υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση.

Τα κέντρα φιλοξενίας στη Λιβύη, θα μπορούσαν να μειώσουν τις επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές, προσφέροντας προσωρινή προστασία στους μετανάστες και αποθαρρύνοντας τις απόπειρες μετανάστευσης  προς την Ευρώπη.

«Στημένη» πρόκληση από Χαφτάρ

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή αποστολή υπέστη πλήγμα, καθώς η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, υπό τον Χαλίφ Χαφτάρ, κατήγγειλε τους αξιωματούχους για «παραβίαση κυριαρχίας», κηρύσσοντάς τους ανεπιθύμητους και ακυρώνοντας την επίσκεψή τους στη Βεγγάζη.

Ο λίβυος στρατηγός απαίτησε από τον ευρωπαίο επίτροπο να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση τους παρουσία της κυβέρνησης του, η οποία όμως δεν είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Μια εξέλιξη που σε πρώτη και δεύτερη ανάγνωση υποδηλώνει μια νέα διπλωματική κρίση με τη Βεγγάζη και τον Χαφτάρ ο οποίος αυτή την περίοδο βρίσκεται στην αγκαλιά του Ταγίπ Ερντογάν.

Για τις δραματικές εξελίξεις ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης θα ενημερώσει σήμερα τον Πρωθυπουργό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ