31.2 C
Athens

Σφοδρή σύγκρουση Κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Η στρατηγική του Μαξίμου

Το δρόμο της αποφασιστικότητας και της πλήρους διαφάνειας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει επιλέξει η κυβέρνηση η οποία για άλλη μια φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση που αγγίζει παθογένειες δεκαετιών.

Η στρατηγική του Μαξίμου δεν εξαντλείται σε μια απλή διαχείριση, αλλά ξεδιπλώνεται  σε τρία παράλληλα επίπεδα.

Του Κώστα Πασίση

Την υπεύθυνη στάση στο κοινοβουλευτικό πεδίο, την άμεση πολιτική ανάληψη ευθύνης, τη θεσμική θωράκιση του συστήματος.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των κινήσεων είναι η πολιτική απόφαση για οριστική ρήξη με το αμαρτωλό παρελθόν και τις πελατειακές σχέσεις.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να προκρίνει τη δημιουργία προανακριτικής, καθώς κοινοβουλευτικές πηγές θεωρούν ότι τα στοιχεία δεν στοιχειοθετούν ποινικές ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα που κατονομάζονται.

Αντ’ αυτού, η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει σε βάθος τις διαχρονικές παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να περιορίζεται σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Αυτή η επιλογή θα επιτρέψει μια πιο ουσιαστική διερεύνηση, αποφεύγοντας την παγίδα της πολιτικής αντιπαράθεσης που μπορεί να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση.

Η στρατηγική της ΝΔ επικεντρώνεται στην αποτροπή της εργαλειοποίησης της εν λόγω υπόθεσης από την αντιπολίτευση, ενώ παράλληλα προβάλλεται η δέσμευση για διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Πολιτικό στίγμα

Σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή το στίγμα για το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη νέα κρίση, έδωσε ο  ίδιος ο Πρωθυπουργό ο οποίος με μια κίνηση  πολιτικής γενναιότητας, αναγνώρισε την αποτυχία στην προσπάθεια εξυγίανσης του οργανισμού, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής.

Η παραδοχή αυτή δεν έγινε για επικοινωνιακούς λόγους και για το θεαθήναι, αλλά συνοδεύτηκε από άμεσες παραιτήσεις σε υπουργικό αλλά και επίπεδο υφυπουργών, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η λογοδοσία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή της παρούσας διακυβέρνησης.

Αυτή η πράξη υψηλής πολιτικής  ενσυναίσθησης έθεσε και θέτει τις βάσεις για ακόμα πιο δραστικές πρωτοβουλίες.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τη μέτρηση της Opinion Poll η ΝΔ δεν καταγράφει απώλειες λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ, ένα συμπέρασμα που επιβεβαίωσε και η δημοσκόπηση της Pulse.

Στο τρίτο επίπεδο της κυβερνητικής παρέμβασης, της θεσμικής θωράκισης του συστήματος των επιδοτήσεων, το Μαξίμου προχώρησε άμεσα στην κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην  απορρόφηση των αρμοδιοτήτων του από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στην προκειμένη περίπτωση – όπως επισημαίνεται – δεν έγινε ένα απλό «λίφτινγκ», αλλά για μια μεγάλη ίσως και ιστορική τομή που στοχεύει στη διάλυση ενός συστήματος που για χρόνια λειτουργούσε ως κράτος εν κράτει.

Η υπαγωγή των αγροτικών ενισχύσεων στον αδιάβλητο μηχανισμό της ΑΑΔΕ εγγυάται τον αποτελεσματικό έλεγχο και τον τερματισμό των πελατειακών σχέσεων.

Παράλληλα, η δέσμευση για την επιστροφή των παρανόμως δοθέντων ενισχύσεων, με διαδικασίες που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, αποδεικνύει την αταλάντευτη βούληση να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Η επιστροφή των …κλεμμένων γίνεται και προσωπικό στοίχημα για τον Πρωθυπουργό ο οποίος βγήκε μπροστά και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την εξυγίανση του χώρου.

Το επόμενο δεκαήμερο θα κρίνει πολλά. Όμως, η στάση της κυβέρνησης έως τώρα δείχνει ότι δεν έχει καμία διάθεση να καλύψει οτιδήποτε, ούτε όμως να αφήσει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να επιβάλουν τους δικούς τους όρους.

Τι έκανε η κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ

Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα διασταυρούμενα πυρά των κομμάτων για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε  ότι από το 2019 η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των παθογενειών του Οργανισμού, πολύ πριν την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η  κυβέρνηση ήταν η πρώτη που εισήγαγε ελέγχους διασταύρωσης, μπλοκάροντας χιλιάδες ΑΦΜ από το να λάβουν επιδοτήσεις, ενώ πάνω από 5.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα παραπέμφθηκαν στις Αρχές, με πολλούς να βρίσκονται ήδη ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Πριν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η κυβέρνηση κατήγγειλε κυκλώματα παράνομων επιδοτήσεων, με ελέγχους σε όλη την Ελλάδα.

Κατάργησε την τεχνική λύση του ΣΥΡΙΖΑ που διευκόλυνε παρανομίες, κλείνοντας ένα «παράθυρο» κακοδιαχείρισης, ενώ μετέφερε το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) στο gov.gr για μεγαλύτερη διαφάνεια.

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση  κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «κλεφτοπόλεμο», υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί αποσπασματικές δηλώσεις για να δημιουργήσει ψευδή αφήγηση αντίφασης στην κυβερνητική στάση.

Επισήμανε ότι η αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ του 2015, κάτι που δεν τιμά το ιστορικό παρελθόν του κόμματος.

Όπως φαίνεται το Μαξίμου «στοχοποιεί» το ΠΑΣΟΚ γιατί θεωρεί πλέον τον Νίκο Ανδρουλάκη βασικό «παίχτη» στην προσπάθειά του να εδραιωθεί ως αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ, με την πρότασή του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, ασκεί πίεση στην κυβέρνηση η οποία με τη σειρά της επιχειρεί να υποβαθμίσει την αξιοπιστία της Χαριλάου Τρικούπη, παρουσιάζοντάς το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα που καταφεύγει σε λαϊκισμό αντί για εποικοδομητική αντιπολίτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ