Η άφιξη της Κίμπερλι Γκίλφοιλ στην Αθήνα, μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, για να αναλάβει και επίσημα καθήκοντα πρέσβειρας των ΗΠΑ, ανοίγει ένα σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Του Κώστα Πασίση
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας έθεσε την 9η Ιουλίου ως ημέρα της κατάθεσης της Κίμπερλι Γκίλφοιλ, η οποία έχει επιλεγεί από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ για να αναλάβει την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Η παρουσία της στη χώρα μας, πέραν του διπλωματικού της ρόλου, πιθανώς να λειτουργήσει και ως καταλύτης για την περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, σε μια περίοδο όπου οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο αναδιαμορφώνονται.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές η Κίμπερλι Γκίλφοιλ, ως στενή συνεργάτιδα του Ντόναλντ Τραμπ, θεωρείται ότι έχει άμεση πρόσβαση στον Πρόεδρο, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη διπλωματική επιρροή της Ελλάδας στις ΗΠΑ.
Η εγκατάσταση της στην αμερικανική πρεσβεία είναι μια έμμεση δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ να διατηρήσει και να ενισχύσει τους στρατηγικούς δεσμούς με την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η άμυνα, η ενέργεια και η γεωπολιτική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο
Να σημειώσουμε πάντως και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι μέχρι στιγμής ο νέος πλανητάρχης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για την ευρύτερη γειτονιά μας.
Έμπειροι αναλυτές των διεθνών σχέσεων θεωρούν ότι η έλευση της στην Αθήνα μπορεί να λειτουργήσει ως «κλειδί» για τη νέα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Εξάλλου, οι βάσεις σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη είναι κρίσιμοι κόμβοι για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα υπό το φως των συγκρούσεων σε Ουκρανία και Μεσόγειο.
Επίσης η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων και αυτή είναι άλλη μια κρίσιμη διπλωματική παράμετρος, που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Να θυμίσουμε ακόμη ότι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ σε ανάρτηση της στα social media, μόλις ανακοινώθηκε ο διορισμός της, εξέφρασε την ικανοποίηση της δηλώνοντας:
«Είμαι ενθουσιασμένη… ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους βασικούς Έλληνες συμμάχους μας για να ενισχύσουμε τη διμερή συνεργασία και να προσφέρουμε ενέργεια, ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία»
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, βλέπει τον ρόλο της ως πρέσβειρα που θα προωθήσει την ατζέντα «America First» στην Ελλάδα.
Πάντως και στην Αθήνα και δη στο Μαξίμου περιμένουν με σχεδόν ανυπομονησία να τη γνωρίζουν από κοντά…
Η τοποθέτηση της Γκίλφοιλ ως αντιστάθμισμα στον Τομ Μπάρακ
Η επιλογή της από τον Ντόναλντ Τραμπ για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα πρόκειται για μια προσεκτικά υπολογισμένη διπλωματική κίνηση – ένα σαφές «αντίβαρο» στην παρουσία του Τομ Μπάρακ στην Άγκυρα, ενός ανθρώπου με στενούς δεσμούς με την Τουρκία και το περιβάλλον του Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως επισημαίνεται αρμοδίως η Γκίλφοϊλ δεν είναι διπλωμάτης, είναι πολιτικός «παίκτης». Όπως και ο Μπάρακ, δεν προέρχεται από τη διπλωματική υπηρεσία.
Στην προκειμένη περίπτωση γίνεται κατά κάποιο τρόπο σαφές ότι προτιμώνται πρόσωπα κοντά στον Τραμπ παρά με τεχνοκρατική γνώση.
Αυτό μετατρέπει όμως τις πρεσβείες σε προκεχωρημένα …φυλάκια του πλανητάρχη, με στόχο την άσκηση πολιτικής επιρροής και όχι μόνο διαχείρισης διπλωματικών διεργασιών.