31.3 C
Athens

Ψηφιακό μουσείο για τον Μέγα Αλέξανδρο στο διαδίκτυο

Εκατομμύρια εκατομμυρίων είναι οι αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο στο διαδίκτυο, δείχνοντας έτσι τη μεγάλη σημασία που δίνουν στον Μακεδόνα στρατηλάτη ανά την υφήλιο. Στην επέτειο του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην Βαβυλώνα τον Ιούνιο του 323 π.Χ. , η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας παρουσίασε στο κοινό το έργο « Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη» , που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΕΠΑνΕΚ 2014-2020». Το μουσείο είναι προσβάσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://alexanderthegreatmuseum.gr/

«Πρόκειται για μία δικτυακή πύλη αφιερωμένη στη σπουδαία αυτή ελληνική μορφή, η οποία δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να παρακολουθήσει μία συνθετική , επιστημονικά έγκυρη και εύληπτη παρουσίαση της πορείας του ήρωα στην ιστορία και στον μύθο, αλλά και όλων εκείνων των ιστορικών εξελίξεων που οδήγησαν στην δημιουργία της Ελληνιστικής Οικουμένης». Αυτό σημειώνει η δημιουργός και «ψυχή» του μουσείου, διακεκριμένη αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη.

Το εικονικό μουσείο είναι αφιερωμένο στη γνωστότερη μορφή της ελληνικής και -ίσως- της παγκόσμιας ιστορίας). Στόχος του έργου ήταν η δημιουργία ενός εικονικού μουσείου αφιερωμένου στη σπουδαία αυτή προσωπικότητα. Επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορικής, θα προχωρήσει σε μια συνθετική, επιστημονικά έγκυρη και συγχρόνως γλαφυρή και ελκυστική παρουσίαση της πορείας του ίδιου του ήρωα στην ιστορία και στο μύθο, αλλά και όλων εκείνων των διεργασιών που οδήγησαν στη δημιουργία του οικουμενικού πολιτισμού που ονομάζεται «ελληνιστικός» και αποτέλεσε τη βάση των ιστορικών εξελίξεων, οι οποίες σφράγισαν καίρια την σύγχρονη κοσμοαντίληψη.

Βασικό στοιχείο του Εικονικού Μουσείου, όπως λέει η δρ Κοτταρίδη,  αποτελούν οι εξειδικευμένες βιντεολήψεις εκατοντάδων μνημείων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Τουρκία , την Αίγυπτο και την Ιορδανία, αλλά και οπτικό υλικό από μουσεία και χώρους και άλλων περιοχών που εμπλουτίζουν την αφήγηση .

Στο επίκεντρο  βρίσκεται η συνοπτική αφήγηση του πρώτου επιπέδου, από το οποίο ο επισκέπτης διαδραστικά μπορεί να εμβαθύνει , προχωρώντας στο δεύτερο , όπου θα βρει ένα πλήθος πολυμεσικά αντικείμενα, οργανωμένα σε επτά θεματικές ενότητες. Ψηφιακά παιχνίδια και πολλές συμπληρωματικές πληροφορίες (κείμενα, εικόνες, στοιχεία βιβλιογραφίας κλπ.) μπορεί κανείς να βρει στην βιβλιοθήκη, που αποτελεί το τρίτο επίπεδο του μουσείου.

Η παρουσίαση του έργου στο κοινό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο Κεντρικό Μουσειακό Κτήριο του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών. Η εκδήλωση συνδυάστηκε με τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος; » , με εικόνες από την Κεντρική Ασία, που οργανώθηκε με την υποστήριξη των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών.

Την εκδήλωση, στην οποία θα ακούστηκε  η μουσική που συνέθεσε ειδικά για το ψηφιακό μουσείο ο Δημήτρης Μυστακίδης, προλόγισε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Δρ Γεωργία Στρατούλη η οποία μίλησε για ένα  «πρωτοποριακό, πολυεπίπεδο ψηφιακό μουσείο. Πρόκειται για ένα μη συμβατικό μουσείο χωρίς εκθέσεις με συλλογές, που καταργεί αποστάσεις και περιορισμούς, φέρνοντας κοντά στους επισκέπτες όλου του κόσμου τεκμήρια και αφηγήσεις για τη ζωή, την εκστρατεία, το έργο και την ακτινοβολία του Αλεξάνδρου και των Διαδόχων του. Με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και πολυμεσικών εφαρμογών, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί, να μελετήσει και να γνωρίσει βαθύτερα το φαινόμενο της Ελληνιστικής Οικουμένης, της πρώτης παγκόσμιας συνάντησης πολιτισμών».

Τριακόσια τέσσερα ψηφιακά εκθέματα παρουσιάζονται οργανωμένα σε επτά θεματικές αίθουσες μέσω πολυμεσικού υλικού.

Ο φωτογράφος-περιηγητής Πάρης Γαβριηλίδης μετέφερε την εμπειρία του από την σύγχρονη «παρουσία» του Αλέξανδρου στο Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Η Δρ Αγγελική Κοτταρίδη, επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων και πρόεδρος του συλλόγου Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, παρουσίασε συνοπτικά το έργο και το κοινό είχε την ευκαιρία να δει σε μεγάλη προβολή την ταινία, που αποτελεί την επιτομή της αφήγησης του ψηφιακού μουσείου.

Υπεύθυνη για την σχεδίαση και την υλοποίηση του έργου ήταν η Δρ Αγγελική Κοτταρίδη, η παραγωγή έγινε από την κοινοπραξία των εταιρειών Altervision- Πολύπτυχον. Ιδιαίτερα εποικοδομητική σε όλα τα επίπεδα υπήρξε η συνεργασία με την διαχειριστική αρχή του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΕΠΑνΕΚ 2014-2020». Το «Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη» θα είναι σύντομα προσβάσιμο διαδικτυακά.

Η ψηφιακή αυτή πλατφόρμα δεν απευθύνεται μόνο σε επισκέπτες και λάτρεις της ιστορίας, αλλά και σε σχολεία, ερευνητές, επιστήμονες, διδάσκοντες και επιχειρηματίες. Οι καινοτόμες εκπαιδευτικές υπηρεσίες της επιτρέπουν στους μαθητές να μάθουν μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, ενώ οι ερευνητές έχουν πρόσβαση σε πρόσφατα δεδομένα και δημοσιεύσεις. Επιπλέον, η ανάπτυξη του μουσείου αναμένεται να ενισχύσει τον τουρισμό στην περιοχή, δημιουργώντας νέα επιχειρηματικά και πολιτιστικά δίκτυα.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ