Λογοδοσία, αποκατάσταση εμπιστοσύνης και θεσμική μεταρρύθμιση. Αυτοί είναι οι τρεις άξονες της στρατηγικής για το πως σκοπεύει το Μαξίμου να χειριστεί την «αμαρτωλή» υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αμαύρωσε σε μια κρίσιμη συγκυρία, την «εικόνα» της κυβέρνησης.
Του Κώστα Πασίση
Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του παρελθόντος, ενώ παράλληλα έθεσε τις βάσεις για μια ψηφιακή διακυβέρνηση.
Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενεργοποίηση ειδικής ομάδας ελέγχου με τη συμμετοχή της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ.
Στόχος είναι να εντοπιστούν όσοι έλαβαν αγροτικές επιδοτήσεις παράνομα και να υπάρξει καταλογισμός, χωρίς καθυστέρηση ή συμψηφισμούς…
Με αυτό τον τρόπο επιχείρησε να στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα διαφθοράς, που συνοδεύθηκε με τη δέσμευση για άμεση επιστροφή των επιδοτήσεων που ελήφθησαν από επιτήδειους με ρουσφετολογικές παρεμβάσεις και όχι μόνο.
Παρόλο που η εν λόγω υπόθεση αφορά χρόνιες αδυναμίες που δεν ξεκίνησαν επί των ημερών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε την πολιτική ευθύνη και το θεσμικό έλλειμμα που επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο, δείχνοντας ότι δεν προτίθεται να «κρυφτεί» πίσω από το παρελθόν, αλλά ότι θα συγκρουστεί με όλα τα κακώς κείμενα που φέρνουν τη χώρα χρόνια πίσω…
Στη βάση αυτή ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο το συνολικό εκσυγχρονισμό του μηχανισμού χορήγησης αγροτικών ενισχύσεων, σε συνεργασία με την Ε.Ε.
Η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ είναι ενδεικτική αυτής της κατεύθυνσης. Παράλληλα, έστειλε πολιτικό μήνυμα πως παλιές πελατειακές λογικές – ακόμα και μέσα στο κόμμα του – δεν έχουν πια θέση.
Στην προκειμένη περίπτωση πάντως το πελατειακό σύστημα έδειξε ότι ζει και βασιλεύει σε αυτή τη χώρα…
Απ ότι φάνηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός δεν προέβη σε μια απλή αυτοκριτική. Αλλά προετοίμασε το έδαφος για ένα νέο πολιτικό αφήγημα, που αναγνωρίζει τα λάθη, δεν τα κρύβει, και είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς για να υπάρξει κάθαρση και αλλαγή.
Σε αυτή τη λογική κινούνται και οι αναγκαστικές παραιτήσεις τεσσάρων κυβερνητικών στελεχών, που έγιναν την περασμένη Παρασκευή.
Στην τελευταία ανάρτηση του ο κ. Μητσοτάκης έστειλε να καθαρό μήνυμα ρήξης με το παλιό σύστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ας είμαστε ειλικρινείς. Αποτύχαμε». Μια ατάκα που έκανε αίσθηση. Ωστόσο σηματοδοτεί μια τομή, ένα σημείο μηδέν. Είναι σαν να είπε: «τώρα ήρθε η ώρα να το ξηλώσουμε και να το ξαναχτίσουμε από την αρχή.»
Υπεράσπιση Κυριαρχικών Δικαιωμάτων
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντάς τα «εξαιρετικά θετικά» για την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και μεταναστευτικού.
Εστίασε στις αντιδράσεις που προκάλεσε το παράνομο «τουρκολιβυκό μνημόνιο», το οποίο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατήγγειλε εκ νέου ως παράνομο.
«Οι ελληνικές απαντήσεις δίνονται υπεύθυνα επί του πεδίου», τόνισε, αναφερόμενος στις έρευνες για κοιτάσματα στην ελληνική ΑΟΖ, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την προστασία των συνόρων από τις συμμορίες διακινητών.
Νομοσχέδιο Υπουργείου Εργασίας
Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, χαρακτηρίζοντάς το ως σημαντικό, αντιγραφειοκρατικό και φιλεργατικό.
Το νομοσχέδιο στοχεύει στην επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης και την πλήρη ψηφιοποίηση της διαχείρισης των συμβάσεων εργασίας.
Επιπλέον, ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, καλύπτοντας αιτήματα τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, προβλέπει τη δυνατότητα αυτόματης πρόσληψης εργαζομένων μέσω του συστήματος myErgani, τη διευκόλυνση κάλυψης έκτακτων αναγκών με μικρής διάρκειας συμβάσεις και άλλες παρεμβάσεις που απλοποιούν τη λειτουργία της αγοράς εργασίας.