18.6 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης: «Plan b» στην Ευρώπη για Τουρκία, ανοίγει το θέμα της μονιμότητας στο Δημόσιο

Τέσσερις μεγάλες ειδήσεις έβγαλε η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ ο οποίος ανέδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις ενώ παράλληλα διαχειρίζεται με προσοχή κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Του Κώστα Πασίση

Η πρώτη είδηση ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε προς την Άγκυρα, τονίζοντας ότι η άρση του casus belli αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα. «Δεν γίνεται να διεκδικεί η Τουρκία συμμετοχή στα ευρωπαϊκά εργαλεία και ταυτόχρονα να διατηρεί το casus belli», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε., προωθεί τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής άμυνας μέσω του προγράμματος SAFE, το οποίο απαιτεί ομοφωνία όλων των κρατών-μελών για συνεργασία με τρίτες χώρες.

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η Τουρκία οφείλει να λάβει υπόψη τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αν επιθυμεί ένταξη σε τέτοια προγράμματα. Η δήλωση αυτή αποτελεί στρατηγική κίνηση, καθώς συνδέει τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Άγκυρας.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι οι «φίλοι» μας (τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.) ανάψαν το «πράσινο φως» στην Άγκυρα να συμμετάσχει στην «αρχιτεκτονική» της ευρωπαϊκής ασφάλειας, έχοντας στα υπόψη τους ότι η Τουρκία είναι από τις λίγες χώρες που μπορεί να αντέξει η κοινωνία της απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, αν προκύψει ανάγκη…

Ελλάδα και Κύπρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αντέδρασαν χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να ανατρέψουν την απόφαση.

Έτσι ενεργοποιήθηκε από ελληνικής πλευράς το «plan b», που θέτει όρους για τη συμμετοχή τρίτων χωρών στην ευρωπαϊκή άμυνα, με στόχο την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στη συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις δικές της κινήσεις στον αμυντικό τομέα, κάνοντας διάλογο με την Τουρκία, αλλά χωρίς να υποχωρεί από τις εθνικές της θέσεις.

Η προσέγγιση αυτή αποσκοπεί στη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη διπλωματική πίεση προς την Άγκυρα.

Ένα άλλο συμπέρασμα που προκύπτει πλέον είναι ότι έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το νέο τετ-α-τετ του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Δημόσιο: Έρχεται αναθεώρηση του Άρθρου 103 για άρση της μονιμότητας

Η δεύτερη είδηση αφορά την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, ευαίσθητο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζεται ως ταμπού, από ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Η μονιμότητα στο Δημόσιο εισήχθη στο παρελθόν ως μέτρο προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων από πολιτικές παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες, ιδιαίτερα σε περιόδους πολιτικής αστάθειας.

«Έχει έρθει η ώρα για την άρση της μονιμότητας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η αξιολόγηση δεν είναι προαιρετική, αλλά απαραίτητη για τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη επιβράβευσης των ικανών υπαλλήλων και ανακοίνωσε ότι η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος θα ξεκινήσει στα τέλη του 2025, με στόχο τη συνεργασία και άλλων κομμάτων, φωτογραφίζοντας το ΠΑΣΟΚ, ως εν δυνάμει προσωρινό σύμμαχο…

Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης, που επιδιώκει να εκσυγχρονίσει το Δημόσιο, ενισχύοντας την αποδοτικότητα και την αξιοκρατία. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πυροδοτήσει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η στρατηγική για τα Τέμπη

Η Τρίτη είδηση σχετίζεται με τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με την πολύκροτη τραγωδία στα Τέμπη και τις δυνητικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και δη υπουργών της κυβέρνησης του.

Για την υπόθεση των Τεμπών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για παραπομπή των εμπλεκόμενων πρώην υπουργών στον φυσικό τους δικαστή, διαχωρίζοντας την πολιτική από την ποινική ευθύνη.

«Δεν είναι δουλειά της Βουλής να αποδίδει κατηγορίες», ανέφερε, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία για τον κ. Καραμανλή όπως και για τον κ. Τριαντόπουλο, δηλαδή αποστολή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη. «Δεν βλέπουμε κακούργημα,» δήλωσε, προσθέτοντας πως σύντομα θα κατατεθεί σχετική πρόταση.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η υπόθεση να επιστρέψει στη Βουλή «αν το δικαστικό συμβούλιο δει κάτι άλλο».

Ακόμη εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για «παραπληροφόρηση με μοναδικό σκοπό να πληγεί η κυβέρνηση και για προσπάθεια «εργαλειοποίησης» της τραγωδίας.

Γάζα: Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει

Η τέταρτη είδηση αφορούσε την αποσαφήνιση της ελληνικής θέσης για τα τελευταία γεγονότα στη Γάζα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, ώστε να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Χαρακτήρισε την κατάσταση ως απαράδεκτη, τονίζοντας πως το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τις ενέργειες αυτές.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως έχει μεταφέρει την ελληνική θέση, απευθείας στην ηγεσία του Ισραήλ.

Υπογράμμισε δε, απαντώντας εμμέσως και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ότι «η φρικτή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν δικαιολογεί επιχειρήσεις που έχουνε ένα τέτοιο δυσανάλογο κόστος» και ότι η Ελλάδα δεν παραμένει σιωπηρή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ