Ένα σαφές μήνυμα διεθνούς συνεργασίας για τη θαλάσσια ασφάλεια, τοποθετώντας την Ελλάδα στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων για την προστασία των ωκεανών και των θαλάσσιων μεταφορών, εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτακης από το βήμα της εκδήλωσης υψηλού επιπέδου της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Του Κώστα Πασίση
Η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ ήταν ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς εστίασε στις αυξημένες απειλές στη ναυσιπλοΐα, όπως η πειρατεία στην Ερυθρά Θάλασσα, οι υβριδικές επιθέσεις σε θαλάσσιες υποδομές και οι γεωπολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν το παγκόσμιο εμπόριο.
Στη βάση αυτή η Ελλάδα, ως χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο, επηρεάζεται άμεσα από αυτές τις εξελίξεις και πρωταγωνιστεί σε διεθνείς αποστολές ασφάλειας.
Όπως επεσήμανε συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε πραγματικές και άμεσες ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, ενώ παράλληλα ανέδειξε τη σημασία της συλλογικής δράσης και της ελληνικής πρωτοβουλίας στη διατήρηση της ασφάλειας στις θάλασσες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως η αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών – όπως το λαθρεμπόριο, η τρομοκρατία, η πειρατεία, αλλά και οι υβριδικές επιθέσεις που στοχεύουν τις θαλάσσιες υποδομές – προϋποθέτει παγκόσμια συνεργασία, αλλά και τη συμμετοχή όλων των κρατών, των διεθνών οργανισμών και του ιδιωτικού τομέα.
«Τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις. Η μόνη αποτελεσματική οδός είναι η διεθνής συνεργασία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίσης αξιοποίησε το βήμα του ΟΗΕ για να αναδείξει το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να παραμείνει θεματοφύλακας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με όλα τα μέλη του ΟΗΕ για την ενίσχυση της ασφάλειας στις θάλασσες», διαμήνυσε, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική συμμετοχή στις επιχειρήσεις της ΕΕ (ASPIDES, ATALANTA, IRINI) και η δέσμευση της χώρας σε διεθνή fora, αποτελούν απτή απόδειξη της ελληνικής πρωτοπορίας.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία της ελευθερίας της συνδεσιμότητας μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, ως προϋπόθεση για ενεργειακή ασφάλεια και προστασία των δεδομένων, αλλά και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, θυμίζοντας τη διάσωση του δεξαμενόπλοιου M/V Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα, που απέτρεψε μία τεράστια οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή.
Στην προκειμένη περίπτωση η τοποθέτηση αυτή του Πρωθυπουργού είναι και ένα μήνυμα στην Τουρκία που αντιδρά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ., αμφισβητώντας την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία σε περιοχές όπου σχεδιάζονται τέτοια έργα.
Έτσι η έμφαση του Πρωθυπουργού στην ελευθερία συνδεσιμότητας μπορεί να εκληφθεί ως υπενθύμιση της ανάγκης σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία η Τουρκία δεν έχει υπογράψει.
Σε μια εποχή όπου η θαλάσσια ασφάλεια αμφισβητείται από ποικίλες απειλές το μήνυμα του Πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρο: «Η Ελλάδα αναλαμβάνει ρόλο ηγέτη στη διεθνή συμμαχία για ασφαλείς, ανοιχτές και βιώσιμες θάλασσες».
Συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες
Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν και η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με νέο δεδομένο την ανάληψη από 1η Μαΐου της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ελλάδας κατά τη θητεία της, όπως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια και η προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου.
Ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης ήταν και το Κυπριακό, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις διπλωματικές προσπάθειες της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και επαναβεβαίωσε την πάγια ελληνική θέση για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ακόμη συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανάγκη παύσης ων εχθροπραξιών, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Έμφαση δόθηκε στη Γάζα, αλλά και στις εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η άμεση εκεχειρία στη Γάζα, η προστασία των αμάχων και η ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση.