Σε παρατεταμένη περίοδο αναταραχής και αναζήτησης ταυτότητας βρίσκεται η κεντροαριστερά στη χώρα μας, όπως προκύπτει απ όλες τις δημοσκοπήσεις. Ο κατακερματισμός των δυνάμεων, οι εσωτερικές συγκρούσεις, η αδυναμία διαμόρφωσης μιας πειστικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, δημιουργούν ένα πολιτικό κενό που η κυβέρνηση, δείχνει να αξιοποιεί πολιτικά.
Του Κώστα Πασίση
Το ΠΑΣΟΚ, αν και φιλοδοξεί να ανακτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο και να επιστρέψει σε κυβερνητική τροχιά, δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική φθορά, με τα δημοσκοπικά του ποσοστά να παραμένουν καθηλωμένα.
Αυτή η στασιμότητα τροφοδοτεί έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, με υπόγειες διεργασίες όπου πρωταγωνιστεί ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας αλλά και οι λοιποί …δελφίνοι που ανυπομονούν να ανοίξουν θέμα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.
Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαία δεν ήταν η νέα αναφορά Γερουλάνου περί των ανησυχιών του για τις δημοσκοπήσεις…
Στην παρούσα φάση πάντως τον πρώτο λόγο εξακολουθεί να έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει μόνο του αίτημα για πρόταση προανακριτικής στη Βουλή για τα Τέμπη. Πιθανότατα το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί τη Δευτέρα και θα βάζει στο κάδρο των ευθυνών τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον Γιάννη Κεφαλογιάννη αλλά και τον Χρήστο Σπίρτζη.
Από την άλλη πλευρά Φάμελλος και Χαρίτσης συμφώνησαν στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς για τη δικογραφία για τα Τέμπη.
Ωστόσο στην Κουμουνδούρου τα μονοψήφια δημοσκοπικά ποσοστά και οι εντάσεις στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποτυπώνουν την κρίση ταυτότητας και ηγεσίας.
Η διαμάχη μεταξύ της ηγετικής ομάδας και στελεχών όπως ο Σωκράτης Φάμελλος με το Νίκο Παππά για την εποχή Κασσελάκη και την κατάργηση των τάσεων και οι αιχμές Πολάκη για τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις πυροδοτούν αντιδράσεις και δείχνουν την έλλειψη συνοχής.
Το …κερασάκι στην τούρτα της κεντροαριστεράς το έβαλε άλλη μια περίεργη κίνηση.
Ειδικότερα 144 πολίτες από τον προοδευτικό χώρο, με προέλευση από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25, με κείμενο τους, κάλεσαν προ ημερών σε ενότητα και ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης!
Όπως επισημαίνεται στόχος τους είναι η δημιουργία ενός κοινού μετώπου προοδευτικών δυνάμεων, χωρίς αποκλεισμούς, για μια κυβερνητική πρόταση που θα αντιμετωπίσει την κρίση.
Παρασκηνιακά σενάρια με Αλέξη Τσίπρα
Σε αυτό το ρευστό τοπίο, το όνομα του Αλέξη Τσίπρα δείχνει να επανέρχεται…
Παρά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το 2023, ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει η πιο ισχυρή φυσιογνωμία της κεντροαριστεράς.
Δημοσκοπήσεις, όπως της Opinion Poll, δείχνουν ότι το 24% των ερωτηθέντων βλέπει θετικά την επιστροφή του, με αξιοσημείωτη αποδοχή από ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ (33,7%), ΚΚΕ (24,6%) και Πλεύσης Ελευθερίας (47%).
Αυτή η απήχηση έχει πυροδοτήσει στο παρασκήνιο πλήθος σεναρίων και στελέχη της Αριστεράς, προφανώς πολιτικοί φίλοι του, δηλώνουν ότι ο Τσίπρας διατηρεί σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, παρά τις φθορές από την αποχώρησή του και τις εσωκομματικές κρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζήτηση για την επιστροφή του επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, που θα υπερβαίνει τον ΣΥΡΙΖΑ, με σαφή κεντροαριστερή ταυτότητα και νέες συμμαχίες.
Πολλοί θεωρούν ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσε να καλύψει το αντιπολιτευτικό κενό, αξιοποιώντας τη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. Οι φθορές από την παραίτηση του, λόγω εκλογικής συντριβής σε συνδυασμό με επιθέσεις από στελέχη όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που τον καλεί να «μείνει στο λαγούμι του», τον κάνουν να ζυγίζει προσεκτικά το timing…