Οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις έχουν δείξει ότι αυτή τη στιγμή η παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εποχή που χρειάζεται ψυχραιμία και σωστό σχεδιασμό. Για αυτό και χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, μια ισχυρή ελληνική οικονομία.
Της Μίκας Ιατρίδη*
Μια οικονομία που να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες αυτές συνθήκες και τα θετικά αποτελέσματα της να είναι ορατά στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Από το 2019, και παρά τις διάφορες κρίσεις που βιώσαμε, η Ελλάδα έχει έναν πολύ καλό ρυθμό ανάπτυξης, γύρω στο 2,5%, σημαντικά μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Η σταθερή ισχυροποίηση της οικονομίας μας οφείλεται στο σωστό σχεδιασμό και τη συνεπή πολιτική της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη και στη σταθερή δέσμευσή μας να μην υποκύπτει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην ακατάσχετη παροχολογία και τη λογική του «δώστα όλα», που προτάσσει το σύνολο των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
Αντίθετα, ο σωστός σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής έχει οδηγήσει σε πολύ καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα, μέρος των οποίων έχει επιστρέψει στους πολίτες, στις θυσίες των οποίων οφείλεται, άλλωστε, η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας.
Στο πλαίσιο αυτό, συστηματικά, η Κυβέρνηση προωθεί ποικίλα μέτρα όπως, μεταξύ άλλων:
Την πρόσφατα ψηφισμένη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό με διπλασιασμό των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων προκειμένου να καλύπτεται και η μεσαία τάξη και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους,
Τη διάταξη με την οποία ρυθμίζεται οριστικά το ζήτημα του συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς περίπου 40.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα επιτρέψει και σε αυτούς να λαμβάνουν απρόσκοπτα τις αυξήσεις που τους αναλογούν στο μέλλον.
Την ενίσχυση, σε μόνιμη βάση από το 2025, με 250 ευρώ περίπου 1,5 εκατομμυρίου χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων και ατόμων με αναπηρία.
Την επιστροφή ενός πλήρους ενοικίου στους ενοικιαστές, κάθε χρόνο, και συγκεκριμένα τον μήνα Νοέμβριο, ώστε να υπάρξει μια σχετική ανακούφιση των εξόδων τους.
Την αύξηση κατά 500 εκατομμύρια ετησίως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο εδώ να επιταχυνθούν τα δημόσια έργα, καθώς και οι κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις σε ολόκληρη την επικράτεια.
Είναι αρκετά τα μέτρα αυτά; Πρώτος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν είναι και ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει και άλλα παρεμβάσεις, με στόχο και την αντιμετώπιση του επιπέδου των τιμών. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει ανάλογα με το πόσο ισχυρή είναι η οικονομία μας.
Και η οικονομία μας, παρά τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένει σταθερή και, ταυτόχρονα, δυναμική. Ήδη, όπως ανακοινώθηκε, εντός των στόχων κινείται ο προϋπολογισμός για το πρώτο τετράμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ενώ το πρωτογενές έφτασε στα 5,1 δισ. έναντι στόχου για 1,9 δισ. Με άλλα λόγια, σταθερά η Κυβέρνηση δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις, για ακόμα περισσότερη στήριξη της κοινωνίας, για μια ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συνοχή.
Κανείς, και πρώτα εμείς και η Κυβέρνηση δεν υποστηρίζουμε ότι η κατάσταση είναι τέλεια. Στις δύσκολες συνθήκες χρειαζόμαστε πολιτική με περιεχόμενο, ρεαλισμό, σχέδιο και όραμα. Για αυτό και απέναντι στις φωνές, προτάσσουμε τις λύσεις. Απέναντι στον λαϊκισμό, προτάσσουμε το πρόγραμμα. Και, απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας, προτάσσουμε τον καλύτερο μας εαυτό.
* Η Μίκα Ιατρίδη είναι Βουλευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ. – Αντιπρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων – Αντιπρόεδρος Επιτροπής Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους και Αν. Γενική Γραμματείας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ν.Δ.