Ένα μεγάλο βήμα για την αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, αποτελεί η δημοσιοποίηση του πολυσέλιδου πορίσματος του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Καρώνη, για τα αίτια της έκρηξης, μετά τη σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών.
Του Κώστα Πασίση
Η εν λόγω έκθεση, 123 σελίδων, καταρρίπτει με επιστημονική τεκμηρίωση το αφήγημα της συγκάλυψης που μεθοδικά έχτιζαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας ότι η έκρηξη που ακολούθησε τη σύγκρουση των δύο τρένων προκλήθηκε από έλαια σιλικόνης, τα οποία υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως αυτές που συνέβησαν στο δυστύχημα, μπορούν να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα.
Η κυβέρνηση, με αφορμή αυτή την εξέλιξη, περνά πλέον στην αντεπίθεση, αποδομώντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και καλώντας τα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Συνεργάτης του Πρωθυπουργού μιλά για ένα επιστημονικό τέλος σε μια πρωτοφανή εκστρατεία λάσπης και παραπληροφόρησης που στήθηκε από την αντιπολίτευση, προκειμένου να μπει στο κάδρο των ευθυνών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης.
Το πόρισμα Καρώνη, βασισμένο σε δεδομένα του Γενικού Χημείου του Κράτους, αυτοψίες στον τόπο του δυστυχήματος, διεθνή επιστημονικά δεδομένα και ενδελεχείς αναλύσεις, αποκλείει κατηγορηματικά την ύπαρξη παράνομου ή εύφλεκτου υλικού που υποτίθεται ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.
Αντιθέτως, επιβεβαιώνει ότι τα έλαια σιλικόνης, υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας (άνω των 330 βαθμών Κελσίου), μπορούν να αναφλεγούν, προκαλώντας το φαινόμενο της πυρόσφαιρας.
Και όλα αυτά από έναν καταξιωμένο ειδικό που χαίρει και ευρωπαϊκής εκτίμησης.
Αυτή η επιστημονική διαπίστωση βάζει φρένο στις θεωρίες συνωμοσίας που καλλιεργούσαν κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθέρια, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, τα οποία έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την τραγωδία για μικροπολιτικούς σκοπούς.
Μάλιστα η Ζωή Κωνσταντοπούλου με μονοθεματική ατζέντα, αυτή του δυστυχήματος στα Τέμπη κατάφερε να καπαρώσει τη δεύτερη θέση στο πολιτικό σκηνικό, αν και εσχάτως το εν λόγω αφήγημα αποδυναμώνεται σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας το πόρισμα, τόνισε ότι «καταρρέει με κρότο το αφήγημα της συγκάλυψης», χαρακτηρίζοντας το ως «την πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης».
Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υπήρξε στόχος μιας συστηματικής εκστρατείας συκοφάντησης, με απειλές και επιθέσεις που έφτασαν ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο.
Επιπλέον, έστρεψε τα βέλη του εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον ότι βασίστηκε σε αμφισβητούμενες πιθανολογήσεις του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για να υποστηρίξει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αντί να περιμένει την επίσημη δικαστική πραγματογνωμοσύνη.
«Αν δεν υπάρχει παράνομο φορτίο, τι ακριβώς υποτίθεται ότι συγκαλύπτει η κυβέρνηση;» διερωτήθηκε εύλογα ο κ. Μαρινάκης, καλώντας την αντιπολίτευση να απολογηθεί για την εκμετάλλευση μιας εθνικής τραγωδίας.
Οι αμήχανες αντιδράσεις των κομμάτων
Στην σφοδρή αντεπίθεση της κυβέρνησης τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αντέδρασαν μάλλον με αμηχανία…
Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη για «γκεμπελική προπαγάνδα» και διαστρέβλωση της αλήθειας, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε βασίστηκε αποκλειστικά στο κρατικό πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, χωρίς καμία αναφορά σε θεωρίες συνωμοσίας.
Στην ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει τις κυβερνητικές παραλείψεις, από τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 μέχρι την απουσία τηλεδιοίκησης, και καταγγέλλει την παράνομη αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ για «αποσπασματική χρήση» των πορισμάτων. Τόνισε την αδυναμία κατηγορηματικών συμπερασμάτων λόγω κυβερνητικών παρεμβάσεων στο σημείο του εγκλήματος και έθεσε ερωτήματα για την αντίφαση σχετικά με την ανάφλεξη ελαίων σιλικόνης.