Την «εμπορευματοποίηση των γενωμικών δεδομένων νεογνών διαμορφώνοντας ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους» αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Σοβαρές ανησυχίες και αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε μαζική συλλογή δειγμάτων αίματος από νεογνά που θα γεννηθούν στην Ελλάδα από το 2025 μέχρι το 2029 και η παράδοση τους σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα διατηρούν τα γενωμικά δεδομένα και τα ερευνητικά αποτελέσματα θα αποτελούν αποκλειστική ιδιοκτησία τους. Επιστημονικοί φορείς, όπως η Ελληνική Εταιρεία Γενετικής, η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού έχουν διατυπώσει την αντίρρησή τους.
Οι ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων είναι τεράστιες αφού εδώ και χρόνια προχωρούν την εμπορευματοποίηση της Υγείας στρώνοντας το έδαφος και για το γονιδίωμα, που μαζί με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υλοποιούσαν μέσω πιλοτικών προγραμμάτων (https://radygenomics.org/2022/rady-childrens-institute-for-genomic-medicine-and-plumcare-rwe-partner-to-expand-newborn-screening-program-to-greece/) και τώρα με την προγραμματική σύμβαση το DNA των νεογνών παραδίδεται εξ ολοκλήρου σε ιδιωτικούς κολοσσούς. Την ίδια στιγμή μάλιστα αναμένεται αύξηση των κερδών στη αγορά νεογνικών εξετάσεων (https://www.globenewswire.com/news-release/2025/03/24/3047824/0/en/Newborn-Screening-Market-Size-to-Reach-US-2-69-billion-by-2031-Growing-at-a-CAGR-of-9-5-Says-The-Insight-Partners.html) για τους μεγάλους ομίλους της Υγείας.
Πρόκειται για υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ όπως ο κανονισμός για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης (2024/1938) ο οποίος θεσμοθετεί και νομιμοποιεί την εμπορευματοποίηση συστατικών του ανθρώπινου σώματος και δίνει τη διαχείρισή τους στους ομίλους υγείας. Καθώς και με τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (2025/327) που δίνει τη δυνατότητα στα μονοπώλια της Υγείας, του φαρμάκου αλλά και ασφαλιστικών να συλλέγουν και να επεξεργάζονται δεδομένα για την υγεία ασθενών μετατρέποντάς τα σε χρυσοφόρο εμπόρευμα.
Ο αναγκαίος προληπτικός έλεγχος των νεογνών θα έπρεπε να γίνεται δωρεάν για όλα τα νεογνά ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα νοσήματα που επιδέχονται θεραπεία και μπορούν να καταστούν ελεγχόμενα και να μην αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τους φαρμακευτικούς και ασφαλιστικούς ομίλους» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.
Βάσει αυτών ο ευρωβουλευτής του κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
– Στο γεγονός ότι τα γενωμικά δεδομένα νεογνών θα χρησιμοποιηθούν ως εμπόρευμα, υλοποιώντας τους επικίνδυνους κανονισμούς της ΕΕ, με κριτήριο το κέρδος των ομίλων με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ασφάλειά τους;
– Στο γεγονός ότι η πολιτική της ΕΕ αντιμετωπίζει το γονιδιώμα ως εμπόρευμα με τεράστια κέρδη την ίδια στιγμή που οικογένειες αναγκάζονται να καταβάλλουν τεράστια ποσά για την εξέταση των βρεφών και για τη μετέπειτα θεραπεία τους;».