17.6 C
Athens

Γ.Φλωρίδης: Το μόνο αρμόδιο όργανο για εξαιρέσεις δικαστών, είναι το Δικαστικό Συμβούλιο

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης όφειλε να στείλει στην Βουλή, χωρίς καμία εξαίρεση, το σύνολο των ανώτατων δικαστών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να κληρωθούν ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβούλιου» που θα εξετάσει την υπόθεση Τριαντόπουλου. Αυτό τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, απαντώντας σε σχετικές επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχέδιο που συζητείται στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο κ. Φλωρίδης, απέρριψε τα «περί μαγειρεμάτων» στους καταλόγους που αποστάλθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης με τους υποψήφιους ανώτατους δικαστικούς, αναρωτώμενος: «Πώς θα ήταν δυνατόν να μπορούσε κανείς να μαγειρέψει το οτιδήποτε, όταν είναι γνωστά και δημοσιοποιημένα τα ονόματα των ανώτατων δικαστών του Αρείου Πάγου ή του ΣτΕ και δεν υπάρχει ένας πολίτης που να μην τα γνωρίζει».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «η μόνη αρμοδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης είναι να στείλει το σύνολο των καταλόγων. Στους καταλόγους αυτούς, δίπλα σε κάθε όνομα είχε και τον χρόνο της αφυπηρέτησης του κάθε δικαστή, έτσι ώστε η Βουλή που θα κάνει την κλήρωση να γνωρίζει εάν θα πρέπει ένας δικαστής να τεθεί στην κλήρωση ή όχι. Είναι περίπου 20 δικαστές από τους περίπου 86 του Αρείου Πάγου που αφυπηρετούν την 31η Ιουνίου λόγω ορίου ηλικίας. Όμως, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν είχε δικαίωμα να εξαιρέσει αυτός, όποιον εκείνος νομίζει ότι πρέπει να εξαιρεθεί. Η μόνη αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να αποστείλει τον πλήρη κατάλογο με όλες τις επισημάνσεις δίπλα σε κάθε όνομα».

Ο κ. Φλωρίδης στην δευτερολογία του ξεκαθάρισε ότι «και η Βουλή, όμως, δεν μπορούσε να εξαιρέσει κανέναν. Η Βουλή κάνει την κλήρωση. Το μόνο όργανο που είναι και το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει, είτε αυτεπάγγελτα είτε με αιτήσεις των εχόντων έννομο συμφέρον επί αιτημάτων εξαιρέσεων, είναι το Δικαστικό Συμβούλιο. Άρα, η διαδικασία αυτή (εν. της κλήρωσης) έχει ολοκληρωθεί κατά το Σύνταγμα και το νόμο και ελπίζω να μην υπάρχουν πλέον αμφισβητήσεις για τον τρόπο που εξελίχθηκε η διαδικασία».

Στο ερώτημα εάν θα ζητήσει την εξαίρεση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη «που κληρώθηκε να ασκήσει τα καθήκοντα του εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου» που έθεσε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός απάντησε ότι «δεν μπορεί να ζητήσει την εξαίρεση κληρωθέντος από την Βουλή. Αλλοίμονο στην Δημοκρατία, εάν είχε μια τέτοια δυνατότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης. Φαντάζεστε να μπορούσε ο υπουργός να ζητάει την εξαίρεση δικαστών; Και ευτυχώς, που δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο». Υπογράμμισε δε, ότι «οι διαδικασίες εξαιρέσεων δικαστών μπορεί να γίνουν από το ίδιο το Συμβούλιο των Δικαστών του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ. Από κανέναν άλλο. Και όποιος θέλει, εκεί θα πρέπει να απευθυνθεί, δηλαδή στο Συμβούλιο».

Ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι «τις προηγούμενες ημέρες ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα ψέμα από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης ότι κάτι μαγειρεύουμε, καθώς κάποιοι ζουν με τα ψέματα. Αποδείχθηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αποστείλει το σύνολο των υπηρετούντων δικαστών και εισαγγελέων στον Άρειο Πάγο. Δεν μπορεί να γίνει το οποιοδήποτε άλλο. Εάν στέλναμε έναν ελλειμματικό κατάλογο, τότε θα γινόταν αμέσως αντιληπτό, καθώς τα ονόματα των δικαστών είναι δημοσιοποιημένα».

Ο υπουργός πρόσθεσε πως «η κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου είναι διαδικασία της Βουλής. Το υπουργείο είχε μία μόνο αρμοδιότητα, να στείλει τον κατάλογο. Τον έστειλε με πλήρη σύνθεση. Και η Βουλή έκανε την διαδικασία και με έναν τρόπο απολύτως διαφανή κληρώθηκαν αυτοί που κληρώθηκαν».

Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικά με το θέμα των «εξαιρέσεων» δικαστών από την κλήρωση, ανέφερε ότι «ούτε η Βουλή ούτε ο κ. Φλωρίδης μπορούμε εξαιρέσουμε κάποιον από την κλήρωση», προσθέτοντας ότι «μόνον το Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί να εξαιρέσει δικαστικούς». Η μόνη περίπτωση που η Βουλή θα μπορούσε να ακυρώσει τον ορισμό ενός δικαστή που κληρώθηκε, και αυτό την στιγμή της κλήρωσης, είναι εάν είχαν κληρωθεί δύο σύζυγοι.

Σχετικά με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη που κληρώθηκε ως εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου και η θητεία λήγει 30 Ιουνίου, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι εκείνη μπορεί να ζητήσει την εξαίρεσή της για τον λόγο αυτό από το Δικαστικό Συμβούλιο. Η Βουλή πάντως, χθες κλήρωσε ως αναπληρωτή της τον κ. Αναστάσιο Σκάρα. Σε περίπτωση που η κ. Αδειλίνη λοιπόν ζητήσει την εξαίρεσή της και το Συμβούλιο το αποφασίσει, τότε τα καθήκοντα του τακτικού εισαγγελέα στο Δικαστικό Συμβούλιο θα τα ασκήσει ο κ. Σκάρας. Η ίδια αναπλήρωση από τους αναπληρωματικούς που κληρώθηκαν προβλέπεται και σε περιπτώσεις που τακτικά μέλη που κληρώθηκαν στο Συμβούλιο αιτηθούν εξαίρεση και αυτές γίνουν δεκτές. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως, επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, δεν φαίνεται να προκύπτει αναγκαιότητα νέας κλήρωσης.

Το θέμα, πάντως, αναμένεται να τεθεί αύριο στο επίκεντρο της συνεδρίασης στην Ολομέλεια όπου εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Συμβολαιογράφων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» που ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία και κατά την δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ