Υψηλού συμβολισμού αλλά και με σημαντικές θρησκευτικές, πολιτικές και διπλωματικές πτυχές, ήταν η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Μαξίμου.
Του Κώστα Πασίση
Το τε-α-τετ Μητσοτάκη-Βαρθολομαίου υπογραμμίζει τη στενή σχέση της Ελληνικής Πολιτείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενισχύοντας το κύρος του τελευταίου σε μια εποχή που αντιμετωπίζει πλείστες και επικίνδυνες προκλήσεις στην Κωνσταντινούπολη και όχι μόνο…
Η συνάντηση φαίνεται να συνδέεται και με τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την Εκκλησία της Κρήτης και την εκλογή νέου Μητροπολίτη Χανίων.
Αν και παραμένει ερωτηματικό τι ειπώθηκε στην κατ’ ιδίαν επαφή τους για το συγκεκριμένο ζήτημα η παρουσία του Πατριάρχη ενδεχομένως να δείχνει μια προσπάθεια συντονισμού ή επίλυσης θεμάτων που αφορούν την εκκλησιαστική διοίκηση, ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού κράτους και του Πατριαρχείου.
Η κυβέρνηση, δια της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, υποστηρίζει ότι η ρύθμιση που προωθείται δεν είναι αιφνιδιαστική και στοχεύει στην νομική αποσαφήνιση ζητημάτων σχετικών με τις μετακινήσεις μητροπολιτών εντός της Εκκλησίας της Κρήτης, τονίζοντας ότι έγινε σε συνεννόηση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Σε πολιτικό επίπεδο συνάντηση Μητσοτάκη- Βαρθολομαίου ενισχύει τη δέσμευση της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και το κύρος του Πατριαρχείου, σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν ευαίσθητες, παρά το θετικό κλίμα που προωθείται.
Επιπλέον ήταν μια καλή ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό να δυναμώσει την εικόνα του ως ηγέτη που σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και διατηρεί άριστές σχέσεις με την Ορθοδοξία, απευθυνόμενος στο λεγόμενο συντηρητικό «κομμάτι» του εκλογικού σώματος, που σήμερα φλερτάρει με τον Κυριάκο Βελόπουλο και τη λοιπή παρέα της Δεξιάς Πολυκατοικίας.
Η εν λόγω επίσκεψη έλαβε χώρα σε μια περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, με τις γνωστές εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ακόμη και την νέα ένταση Ινδίας-Πακιστάν, να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Ο Πατριάρχης έχει εκφράσει θέσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία και τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους, ζητήματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση τους.
«…κάθε επίσκεψή σας είναι μία ευκαιρία να μπορέσουμε να συζητήσουμε τις ευρύτερες εξελίξεις οι οποίες αφορούν και την περιοχή μας. Θέματα για τα οποία ξέρω ότι έχετε και άποψη και θάρρος γνώμης, πράγμα το οποίο νομίζω ότι εκτιμάται συνολικώς», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης
Επισήμως οι δηλώσεις που ανταλλάχθησαν κατά την έναρξη της συνάντησης αποτυπώνουν μια σχέση αμοιβαίας στήριξης και κοινής αποστολής.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, φέρνοντας τις ευχές της «Μητρός Εκκλησίας», υπογράμμισε τη χαρά της παρουσίας του στην Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο των 150 ετών του ναού της Αγίας Τριάδας στο κέντρο της Αθήνας.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τον Πατριάρχη με σεβασμό τονίζοντας ότι η επίσκεψή του δίνει «δύναμη, θάρρος και κουράγιο» για την «ανάταξη της πατρίδας».
Η φράση του αυτή φυσικά μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς η παρουσία του Πατριάρχη λειτουργεί ως υπενθύμιση των διαχρονικών άριστων σχέσεων και των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας κράτους και Εκκλησίας, που δείχνουν και την ενότητα τους.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η επίσκεψη του Πατριάρχη δίνει «κουράγιο» για την πορεία της πατρίδας – ένα μήνυμα που ηχεί τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.