Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, η Αθήνα και το Κάιρο προχώρησαν χθες σε μια ισχυρή επίδειξη στρατηγικής σύμπλευσης. Το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα για την προοπτική των διμερών σχέσεων τους.
Του Κώστα Πασίση
Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη συνάντηση των δυο ηγετών στο Μαξίμου είναι ότι πλέον ανοίγεται μια νέα εποχή για τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, με τις δύο χώρες να δηλώνουν απολύτως ευθυγραμμισμένες και αποφασισμένες να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
Το άριστο κλίμα αποτυπώθηκε στις κοινές δηλώσεις τους όπου ήταν εμφανής η διάθεση για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, η ασφάλεια, η μετανάστευση και η περιφερειακή σταθερότητα, με σαφή έμφαση στο διεθνές δίκαιο και την απόρριψη μονομερών ενεργειών, ιδιαίτερα σε σχέση με την Τουρκία.
Ειδικά ως προς τη γειτονική μας χώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν στα Κατεχόμενα για το Κυπριακό ήταν απόλυτα σαφής.
«Δεν μπορούν να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, που φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου, που επιδιώκουμε να αποκτήσει παραπάνω δυναμική», τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας με νόημα ότι «κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει προοπτική στο μέλλον».
Δηλώσεις με αποδέκτη την Άγκυρα η οποία προωθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο, που αντίκειται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.
Η σχετική επισήμανση όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι …φαρμάκι για τις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας, όπως το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που παραβιάζει τις θαλάσσιες ζώνες.
Στη βάση αυτή η αναφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Αιγύπτου ως «υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο» αποκτά βαρύνουσα σημασία, ενώ ταυτόχρονα ακυρώνει τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή, γεγονός που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο…
Ενέργεια – Μετανάστευση
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στον τομέα της ενέργειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY, που θα επιτρέψει την εισαγωγή φθηνής ηλιακής και αιολικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη.
Στο πεδίο της μετανάστευσης, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Σίσι για τη συνεργασία στην υλοποίηση της συμφωνίας για νόμιμη μετακίνηση εργατικού δυναμικού από την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι αυτή η κίνηση αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην παράνομη μετανάστευση και διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις για την είσοδο στην ΕΕ λαμβάνονται από τα κράτη και όχι από τους διακινητές – δουλέμπορους.
Περιφερειακές εξελίξεις
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την κοινή προσήλωση στην ελευθερία και ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ιδιαίτερα στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοινώνοντας ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό ελληνική προεδρία στις 20 Μαΐου.
Αναφορικά με τη Γάζα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την πρωταρχική ανάγκη για παύση των εχθροπραξιών, αποκατάσταση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας και την άμεση έναρξη πολιτικής διαδικασίας με στόχο τη λύση των δύο κρατών.
Χαιρέτισε το αραβικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας, όπου η Αίγυπτος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, και τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας, ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα.
Για τη Συρία, κοινή θέση αποτελεί η στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας ενός ενιαίου κράτους και η προστασία των δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων, με ιδιαίτερη μνεία στους Χριστιανούς.
Για τη Λιβύη, τονίστηκε η ανάγκη αναβίωσης της πολιτικής διαδικασίας, τερματισμού των ξένων παρεμβάσεων και διεξαγωγής εκλογών.