Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η απόπειρα της Ουκρανίας να επιτεθεί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στη διάρκεια της νύχτας στη Μόσχα ενόψει των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας δείχνουν την τάση του Κιέβου να διαπράττει «τρομοκρατικές ενέργειες».
Οι ρωσικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν 14 ουκρανικά drones, σήμερα όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, καθώς το Κίεβο στοχοθέτησε τη ρωσική πρωτεύουσα για τρίτη συνεχή ημέρα. Τα drones είχαν ως αποτέλεσμα οι αρχές να αναγκαστούν να κλείσουν τα περισσότερα από τα αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας μερικές ώρες πριν από την προγραμματισμένη πτήση του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για μια επίσκεψη στη χώρα, στην οποία το Κίεβο έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αντίθετο.
Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κίεβο επιδεικνύει «την τάση του για τρομοκρατικές ενέργειες».
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια των εκδηλώσεων, τις οποίες αναμένεται να παρακολουθήσουν αυτή την εβδομάδα ηγέτες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της Βραζιλίας και της Κίνας. Η κεντρική εκδήλωση –η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας– έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.
«Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις ειδικές υπηρεσίες μας και τον στρατό μας ώστε ο εορτασμός της Μεγάλης Νίκης να διεξαχθεί σε ήρεμο, σταθερό και ειρηνικό κλίμα», δήλωσε ο Πεσκόφ. Εφαρμόζονται επίσης «περιορισμοί στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο από κινητό» προκειμένου να «ληφθεί υπόψιν η επικίνδυνη γειτονιά μας», πρόσθεσε, σε μια σαφή αναφορά στην Ουκρανία.
Ερωτηθείς πώς η Ρωσία θα απαντήσει σε απόπειρες πληγμάτων με drones, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι συνεχίζει να είναι σε ισχύ η ρωσική πρόταση για τριήμερη κατάπαυση πυρός με την Ουκρανία τις ημέρες γύρω από τις εκδηλώσεις. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα τηρήσει την κατάπαυση πυρός αλλά θα ανταπαντήσει εάν η Ουκρανία επιτεθεί.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει χαρακτηρίσει «ανώφελη» την προτεινόμενη κατάπαυση πυρός και έχει αντ’ αυτού προτείνει άνευ όρων εκεχειρία για τουλάχιστον 30 ημέρες, σύμφωνα με την αμερικανική πρόταση που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα ότι η Ρωσία εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας σφοδρή επίθεση με drone και πυραύλους κατά του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων, με αποτέλεσμα μια μητέρα και ο γιος της να σκοτωθούν στην ουκρανική πρωτεύουσα.
350 πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν από χθες ύστερα από τις ουκρανικές επιθέσεις με drones
Τουλάχιστον 350 πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν στη Ρωσία από χθες, Τρίτη, μετά από ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική ένωση τουριστικών πρακτόρων (ATOR), ενώ αυτή την εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας, στις οποίες αναμένεται να παρευρεθούν περίπου 30 ξένοι ηγέτες.
«Συνολικά, αυτό επηρέασε τουλάχιστον 350 πτήσεις και τον ταξιδιωτικό σχεδιασμό τουλάχιστον 60.000 επιβατών», ανέφερε η ATOR σε ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός από την Πέμπτη έως το Σάββατο, κάτι που θεωρείται από το Κίεβο μέσο για να αποφευχθούν οι επιθέσεις στη Μόσχα κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.