«Την μετατροπή του πολιτισμού σε ένα κερδοφόρο και ανταγωνιστικό πεδίο για τους επιχειρηματικούς ομίλους» αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.
«Η πρόσφατη επιβολή προστίμου στην εταιρεία διαχείρισης εισιτηρίων στο Κολοσσαίο της Ιταλίας επειδή δημιουργούσε τεχνητές ελλείψεις με σκοπό να μεταπωλεί εισιτήρια σε υψηλότερες τιμές, συνδέοντάς τα και με πρόσθετες επί πληρωμή υπηρεσίες, συνιστά την κορυφή του παγόβουνου της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού σε όλη την ΕΕ.
Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει ότι ο πολιτισμός αποτελεί ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, υπονομεύοντας το δικαίωμα στην ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση και μελέτη των αριστουργημάτων του αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού μας.
Πρόκειται για τις άμεσες συνέπειες της διαχρονικής κατεύθυνσης της ΕΕ, των κυβερνήσεων όπως και της σημερινής της ΝΔ, των οποίων η τελευταία εξέλιξη ονομάζεται «ευρωπαϊκή ατζέντα για τον πολιτισμό». Σε αυτό το πλαίσιο τίθενται ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στις υπηρεσίες που συνδέονται με τον πολιτισμό, βάζοντας σοβαρά εμπόδια στη συντήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών και την πρόσβαση του λαού σε αυτά» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.
Και προσθέτει: «Στην Ελλάδα, με τα ίδια κριτήρια, για την επίσκεψη στον χώρο της Ακρόπολης, δίνεται προτεραιότητα σε γκρουπ τουριστών των μεγάλων τουριστικών γραφείων και της κρουαζιέρας, που ως γνωστόν επισκέπτονται την Ακρόπολη νωρίς το πρωί, ενώ αυτές τις ώρες αποκλείονται οι μαθητές των σχολείων, που έχουν ελεύθερη είσοδο και δεν αποφέρουν κέρδη.
Παράλληλα, παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση, με σύμβαση ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, σε ιδιώτες για τα επόμενα δύο χρόνια η διαχείριση των εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων της Κνωσού, της Αρχαίας Ολυμπίας, της Επιδαύρου, των Δελφών και της Λίνδου, ενώ έχουν προηγηθεί αυξήσεις στα εισιτήρια και άλλα μέτρα που καθιστούν απαγορευτική την πρόσβαση στις λαϊκές οικογένειες.
Είναι ενδεικτικό ότι εξαπλώνονται οι πριβέ ξεναγήσεις υψηλών βαλαντίων, κι οι αυξήσεις του εισιτηρίου, όπως στην Ακρόπολη από 20 σε 30 ευρώ. Το κόστος γίνεται δυσβάσταχτο για τη λαϊκή οικογένεια της οποίας το εισόδημα καλύπτει με δυσκολία τις βασικές ανάγκες διαβίωσης και άρα πρέπει να περιμένει τις λιγοστές πια ημέρες ελεύθερης εισόδου, που γίνεται το αδιαχώρητο.
Την ίδια ώρα εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Ακρόπολη, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και άλλοι παραχωρούνται για διαφημιστικές καμπάνιες, επιδείξεις μόδας και άλλες lifestyle εκδηλώσεις, που καμία σχέση δεν έχουν με το περιεχόμενο και την αποστολή τους».
Όπως επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ, «η εμπορευματοποίηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν εκφράζεται μόνο με την οικονομική διάσταση, αλλά και με την ιδεολογική, μέσα από τη στρέβλωση του πραγματικού κοινωνικού ρόλου της. Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία, όλα τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνιστούν συλλογική δημιουργία και περιουσία και είναι ανεπίτρεπτη η μετατροπή τους σε πεδίο ατομικής ιδιοποίησης και εργαλείο ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας κρατικής ή ιδιωτικής. Ταυτόχρονα αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης του ιστορικού παρελθόντος, της εξέλιξης των ανθρώπινων κοινωνιών και των νομοτελειών της, γνώση απαραίτητη για την κατανόηση της σύγχρονης ιστορικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Η αληθινή κοινωνική αποστολή της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η ανύψωση του μορφωτικού-πολιτιστικού επιπέδου του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, η καλλιέργεια της κριτικής-διαλεκτικής σκέψης, όπως και του αισθητικού κριτήριου. Μόνο με την ανάδειξη του σύγχρονου μορφωτικού τους ρόλου θα αποκτήσουν τα μνημεία αληθινή ζωντάνια και σύνδεση με τη ζωή και όχι με την μετατροπή τους σε τουριστική ατραξιόν συλλογής υποκειμενικών «βιωμένων εμπειριών» και φόντο για κάθε είδους εκδηλώσεις και δραστηριότητες».
«Είναι άμεση ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας του εργαζόμενου λαού για την απόσυρση της νέας τιμολογιακής πολιτικής στα πολιτιστικά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, για την αναβάθμιση του μορφωτικού – διαπαιδαγωγητικού ρόλου τους.
Να παρθούν μέτρα για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων (μορφωτικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών, οικονομικών) για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.
Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου για τους χιλιάδες εργαζομένους στον Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να εξασφαλίζονται όλοι οι αναγκαίοι όροι για την προστασία, τη διάσωση και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς» καταλήγει η ΕΟ του ΚΚΕ.
Βάσει αυτών ο ευρωβουλευτής του κόμματος υπέβαλε το εξής ερώτημα: «Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο γεγονός ότι η “ευρωπαϊκή ατζέντα για τον πολιτισμό” και συνολικότερα η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων προωθώντας τη λεγόμενη “συμμετοχική χρηματοδότηση” και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μετατρέπει τον πολιτισμό σε ένα κερδοφόρο και ανταγωνιστικό πεδίο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και σε ένα πανάκριβο και δυσπρόσιτο “εμπόρευμα” για το λαό;».