Μια «εικόνα», ενδεχομένως και το δικό του όραμα, όπου η Ελλάδα, με τη ΝΔ, να λειτουργεί ως πρότυπο ανάκαμψης και σταθερότητας, ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά σε μια Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, ασφαλής και στρατηγικά αυτόνομη, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
Του Κώστα Πασίση
Η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Βαλένθια δεν ήταν άλλη μια τυπική παρέμβαση, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά μια στρατηγική τοποθέτηση με σαφή μηνύματα, τόσο για το εσωτερικό της Ελλάδας όσο και για την ευρωπαϊκή σκηνή, που βρίσκεται σε …ζάλη μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε το εν λόγω βήμα για να προβάλει την Ελλάδα ως παράδειγμα επιτυχημένης ανάκαμψης, να σκιαγραφήσει τις προτεραιότητες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την καθοδήγηση του ΕΛΚ, και να ενισχύσει το προφίλ της Νέας Δημοκρατίας ως δύναμης σταθερότητας.
Κεντρικός άξονας της ομιλίας του ήταν η οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης συνέκρινε το παλαιό προφίλ της Ελλάδας ως «αποπαίδι της κρίσης» με τη σημερινή της κατάσταση ως μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη.
Αυτή η μετάβαση, τόνισε, δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που απέδωσαν καρπούς με τη μορφή πρωτογενούς πλεονάσματος.
Στην προκειμένη περίπτωση το μήνυμα είναι καθαρό και στοχεύει στο εσωτερικό «ακροατήριο» καθώς επιβεβαιώνει την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής.
«…Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και καλωσορίζω τις πρωτοβουλίες της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για την απλούστευση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου της Ε.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά χαϊδεύοντας ελαφρώς και το …αυτί της ευρωπαϊκής πολιτικής – οικονομικής ελίτ.
Η ενεργειακή κρίση, με αφορμή το πρόσφατο μπλακ άουτ αποτέλεσε ακόμη ένα κεντρικό σημείο.
Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ μιας ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια.
Όπως επισημαίνεται, η πρότασή του αντικατοπτρίζει την ανάγκη για συλλογικές λύσεις σε κοινά προβλήματα, υπογραμμίζοντας την αξία της ευρωπαϊκής συνεργασίας.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, έναν όρο που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τελευταία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την ειρήνη στην Ευρώπη, καλώντας σε ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ε.Ε. και της αμυντικής συνεργασίας.
Υποστήριξε τη δημιουργία μιας ενοποιημένης ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς και τόνισε την ανάγκη προσεκτικής διαχείρισης αμυντικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, ώστε να προστατεύονται τα συμφέροντα των κρατών-μελών.
Ένα ακόμη σημαντικό μήνυμα ήταν η σημασία της διατλαντικής συνεργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη σχέση Ε.Ε. – ΗΠΑ ως θεμέλιο ειρήνης και ευημερίας, αλλά υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να γίνει πιο ισχυρή και αυτόνομη για να διατηρήσει αυτή τη σχέση από θέση ισχύος.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον ρόλο της Νέας Δημοκρατίας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η επιτυχία φέρνει ευθύνη.
Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Από σήμερα η Ελλάδα έχει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μια εξέλιξη που αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση του διεθνούς κύρους και του διπλωματικού ρόλου της χώρας στην παγκόσμια κοινότητα.
Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως έντιμος συνομιλητής και γέφυρα μεταξύ διαφορετικών γεωπολιτικών σφαιρών (Ανατολή-Δύση, Βορράς-Νότος), προωθώντας το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η χώρα θα επικεντρωθεί σε κρίσιμα ζητήματα όπως η θαλάσσια ασφάλεια, η προστασία των αμάχων, οι γυναίκες και τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις, ενισχύοντας τη διεθνή συζήτηση για αυτά τα θέματα.
Επιπλέον η Προεδρία δίνει τη δυνατότητα για την ανάδειξη και διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι εξελίξεις σε Λιβύη και Δυτικά Βαλκάνια.